Még nem büntetik az alkoholmérő hiányát

B. Cs.   ·   2013.02.01. 15:00
alkohol_franciak

Az eszközt rendőrségi ellenőrzéskor kell bemutatni. Az alkoholmérők kezdeti beszerzési nehézségei idén is folytatódnak, ezért a francia belügyi hatóságok márciusig eltolták az alkoholmérő hiányának a büntetését – adta hírül az ADAC német autóklub. Az eredeti tervek szerint októbertől büntettek volna.

Franciaországban nincs zéró tolerancia <br /> (fotó: ampnet)

A késlekedés oka, hogy még mindig nem tudták megfelelően ellátni az autósboltokat, patikákat, benzinkutakat az eszközökkel. De az is lehet, hogy egyáltalán nem teszik kötelezővé, ugyanis a francia belügyminisztérium egy tanulmányt rendelt, amelyben arra keresik a választ, hogy van-e bármilyen haszna az intézkedésnek. Franciaországban magas az ittas vezetésből eredő halálos kimenetelű balesetek száma. A halálos balesetek 31 százalékáért az alkoholfogyasztás tehető felelőssé. Franciaországban, Németországhoz hasonlóan, 0,5 ezrelékes véralkoholszint megengedett, kivéve a buszvezetőket, ahol a határ 0,2 ezrelék.

Az előírás minden közúti járműre vonatkozik, még a motorkerékpárok vezetőinek is rendelkezniük kell alkoholmérővel. Egyedül az ötven köbcenti alatti, kétkerekű robogók vezetői és a kerékpárosok mentesülnek. A alkoholmérő lehet mechanikus, kémiai alapú, a drágább műszerek elektronikusak, fontos, hogy meg kell felelnie a francia előírásoknak és a szavatossági időn belülinek kell lennie. Érdemes legalább két alkoholtesztert magunkkal vinni, mert az ellenőrzéseken csak az újat fogadják el. Az egyszerű mérők ára kettő és öt euró között van.

Franciaországban az a sofőr, akinek a vérében 0,5–0,8 ezrelék az alkohol szintje, kilencven–hétszázötven közötti euró bírságra számíthat, efölött a büntetés felső határa négyezer-ötszáz euró, valamint két év elzárás is fenyeget.

Kapcsolódó hírek