Még nem irthatják az erdőt Hambachban

Joó Ferenc   ·   2018.10.19. 18:30
hambach-400

Nem sok eredeti állapotú erdőt találni már Európában, főleg Németországon belül. Ezek egyike a Nyugat-Németországban található, tizenkétezer éves hambachi őserdő, ami az egyik áramtermelő cég, az RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG) bányászati területén található. Az erdőt már a hetvenes években igyekeztek védett területté nyilváníttatni, és bár minden feltételnek megfelelt, a különleges védett terület (SPA) címet nem ítélték neki oda.

1992-ben Natura 2000 területté szerették volna a területet nyilváníttatni, de a védettséget szintén megtagadták a hatóságok, holott ugyancsak minden feltételnek megfelelt az erdő. Aktivisták lombházakat építettek a helyszínen, hogy ne vághassák ki a fákat a szénkitermelés érdekében, de szeptemberben a nagy erőkkel felvonuló rendőrség kilakoltatta őket, mert valamelyik buzgó hivatalnok ráütötte a pecsétet arra a határozatra, ami szerint a fák tetejére épített házak nem felelnek meg a szabványoknak, így életveszélyesek.

Szeptemberben egy fiatal blogger meghalt, amikor kiesett az Oaktown (Tölgyváros) elnevezésű „település” egyik lombházából, bár akkor kilakoltatás éppen nem volt folyamatban. Leslie Mándoki lánya is hat métert zuhant, amikor a kilakoltatás ellen tüntetett. Később az RWE körbeárkolta a százhektáros erdőt, hogy az aktivisták ne közelíthessék ismét meg. Az erdőirtást a most következő hónapokra tervezték, de a BUND környezetvédelmi szervezet beadványában megkérdőjelezte, hogy szabályosan jártak-e el a hatóságok a Natura 2000 minősítési kérelem elbírálásakor. Amíg ezt a kérelmet ki nem vizsgálják, nem szabad a hambachi őserdőt kivágásához neki látni.

Részlet a hambachi őserdőből (fotó: Wikipédia)

A hambachi erdő nem csupán azért fontos, mert eredeti állapotában maradt fenn és sok védett növény- és állatfajnak ad helyet. Az erdő alatt található szénréteg kibányászásával az RWE az óriásméretű neurathi és niederaußemi hőerőműit akarja üzemeltetni, jóval 2030-on túl. Ezeket a szénerőműveket a lakosság egészsége szempontjából Európa harminc legmérgezőbb létesítménye közé sorolta az Európa Szén Nélkül (Europe Beyond Coal) nevű szövetség.

A szén kibányászása ellentétes a németek párizsi vállalásaival, továbbá épp most egyeztet a szénhivatal (Kohlekommission) arról, hogy mikorra tudják a szénüzemű erőműveket kiiktatni Németországban. A klímavédelmi célok elérése érdekében 2020-ra a felére kell csökkenteni a szén felhasználását, 2030-ra pedig teljesen meg kell szüntetni, mutatott rá a kilencven német környezetvédelmi szervezetet tömörítő DNR elnöke. Ilyen körülmények között felelőtlenség lenne újabb százhektáros nyíltszíni feltárásba kezdeni. A terveket már a német evangélikus egyház is kritizálta és egy internetes petícióban már több mint nyolcszázezren voksoltak az erdőirtás ellen.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek