Még soha nem volt olyan tiszta Bécs levegője, mint 2020-ban

iho   ·   2021.01.02. 12:00
00_becs_levegominoseg_kerekparos

Az osztrák fővárosban a hetvenes évek óta mérik a levegőminőséget. Bécs számos intézkedéssel érte el azt, ami tíz éve még elképzelhetetlen volt.

2020-ban olyan tiszta volt a város levegője, mint még soha, pedig már 2019-ben is nagyon jó eredményt értek el. Akkor a légszennyezettség a város összes mérőpontján az EU-s határértékek alatt maradt.

– Sokkal tisztább levegőt lélegezhetnek be a gyerekeink, mint mi gyerekkorunkban

– mondta Jürgen Czernohorszky klímavédelmi városi tanácsnok annak kapcsán, hogy 2020-ban olyan tiszta volt Bécs levegője, mint a 70-es évek óta még soha. Ezzel az osztrák főváros folytatni tudta a 2019-es t trendet, amikor a légszennyezettség a város összes mérőpontján az uniós határértékek alatt maradt.

Ez tíz éve még elképzelhetetlennek tűnt ugyan, azóta azonban Bécs számos intézkedést vezetett be, hogy javuljon a város levegőjének minősége:

  • folyamatosan fejlesztik a tömegközlekedési hálózatot, bevezették az éves bérletet, amelynek köszönhetően a bécsiek napi 1 euróért utazhatnak a buszokon, villamosokon és metrón,
  • alacsony károsanyag-kibocsátású járművekre térnek át
  • és támogatják az e-mobilitást.

Szintén hozzájárulnak a légszennyezettség csökkentéséhez az olyan klímavédelmi intézkedések mint a lakóépületek energiahatékonyságot növelő felújítása, a nagy építkezések környezetszennyezésének csökkentése, a távfűtés kiterjesztése vagy a közterületek hatékony síkosságmentesítése.

Azt, hogy a pandémia miatt többször is elrendelt kijárási tilalom pontosan mennyiben járult hozzá a kiváló 2020-as levegőminőséghez, már nehezebb számszerűsíteni, mivel a káros anyagok jelenlétét a levegőben az időjárás és egyéb környezeti tényezők is jelentősen befolyásolják. Éves szinten a kijárási tilalomnak köszönhetően nemcsak a szálló por mennyisége csökkent az osztrák főváros levegőjében, hanem a nitrogén-dioxidé is összesen mintegy tíz százalékkal. Bécs ezzel folytatni tudta az évek óta tartó csökkenő trendet.

Nyitóképünk a Phorusgassén készült (fotó: PID/Christian Fürthner)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.