Megérkezett a Demonstrátor Nohab!

Vörös Attila   ·   2016.02.17. 22:03
80__IMG_2653

Minden elismerésünk a Nohab-GM Alapítványé! A Demonstrátor Nohab máris új lakhelyére, a Keleti pályaudvar fűtőházába ért. A gép tehervonatba sorozva érkezett meg Hidasnémetibe Szlovákiából, majd némi állás után az alapítvány hozták tovább a 010-es Nohabbal és a Continental Railway Solution (CRS) két személykocsijával – ezek a szerelvény megfékezettségéhez kellettek.

A jövevény a Keletiben. A képre kattintva galéria nyílik! (fotók: Vörös Attila)

Miért Demonstrátor? 1960-ban, miután a MÁV egy fővonali dízelmozdonyra írt ki tendert, két mozdony is érkezett magyarországi próbautakra. Az egyik a Krauss-Maffei 1456 kilowattos névleges teljesítményű hattengelyes, hidraulikus erőátvitelű mozdonya volt, amelynek négytengelyes változata egy ideje már V200 néven üzemelt a DB-nél. A mozdony két hétig M61-2001 pályaszámon közlekedett hazánkban különféle próbautakon.

A svéd Nydqvist & Holm AB szintén küldött egy mozdonyt a MÁV felhívására. Ez a konstrukció az amerikai EMD FP7-es típusának belső felépítését követte, így egy alacsony fordulatszámú EMD 16-567-C dízelmotort és egyenáramú elektromos erőátvitelt használt. A Magyarországra demonstrátorként küldött gép egy Finnországnak szánt, ám a finnek által végül meg nem vásárolt sorozatból maradt vissza; próbaútjai után a norvég vasútnál szolgált és az NSB-nél a Di3.623 pályaszámot kapta. Ez érkezett most vissza egykori körútjának színhelyére, Magyarországra. A gépet eredetileg a tavaszi Ipari Vásárra hozták bemutató céllal, és a Nyugati pályaudvar postacsonkáján állították ki. Egyhetes magyarországi próbaútján kívül Romániában, Bulgáriában, és visszaútján az NDK-ban is tartott bemutatókat.

A Demonstratorral foglalkozott Indóház Extra magazinunk is! Rendeljék meg lapunkat!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek