Megérkeztek az elektromos autóbuszok Zalaegerszeg helyi közlekedésébe

iho/közút   ·   2023.06.01. 10:10
02_ebusz_zalaegerszeg

Lezárult annak a tizenegy elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a beszerzési és töltőkiépítési projektje, ami a Zalaegerszegen élő több mint 55 ezer embernek teszi komfortosabbá a közösségi közlekedést.

A nettó 2,1 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a vármegyeszékhely helyi járműállományának 42 százaléka megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás. Az országban elsőként Zalaegerszegen lehet majd igénybe venni a helyi járatokat – köztük az új autóbuszokat is – ország- vagy vármegyebérlettel.

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén hatvan elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, amik közül tizenegy BYD K9UD típusú jármű Zalaegerszeg helyi közlekedésében javítja a személyszállítás szolgáltatási színvonalát, hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok június elejétől állnak a vármegyeszékhely utasainak rendelkezésére. A járművek Zalaegerszeg valamennyi autóbuszvonalán megfordulnak.

(fotók: Volánbusz)

A projektnek köszönhetően a huszonhat példányos helyi járműállományból tizenegyet cserél le a közlekedési vállalat, a flotta átlagéletkora csaknem 13 évről 5,7 évre csökken. A beszerzés összértéke nettó 2,1 milliárd forint, ami a Zöld Busz Program több mint hetvenöt százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz zalaegerszegi telephelyén.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek