Megérkeztek Siófokra az új balatoni kompok és katamaránok

iho/hajózás   ·   2023.07.05. 09:00
siofok1

A forgalomba állításra viszont még hónapokat kell várni a felépítmények visszaszerelése miatt.

A révkomáromi SAM Shipbuilding and Machinery a.s. által épített vízi járműveket még 2022 márciusában bocsátották vízre, a Balaton és a Sió-csatorna tavalyi alacsony vízszintje viszont nem tette lehetővé, hogy a „magyar tengerre” hajózhassák őket. A körülmények idén nyár elejére váltak alkalmassá: a Balaton átlagos szabályozási szintje elérte, sőt meghaladta a 120 centimétert, megindulhatott a vízeresztés a csatornába, így június második felében megkezdődhetett a szállítás. A vontatott hajók hétfőn sikerrel keltek át a siófoki hajózási zsilipen.

A hajókat indulás előtt visszabontották, hogy elférjenek a Sió hídjai alatt. Ezeket a felépítményeket a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) siófoki telephelyén helyezik majd vissza.

A zsilipelés komoly és precíz logisztikai munkát igényelt (képek forrása: Bahart Zrt.)

A Balaton és Tomaj nevű új katamaránok egyenként 350 utas és 35 kerékpár szállítására lesznek alkalmasak. A kompok pedig a jelenlegi kapacitásnál húsz százalékkal több helyet fognak nyújtani: 24 gépjárművel, harminc kerékpárral és százhúsz utassal közlekedhetnek. A járművek a turizmus mellett a helyi vízi tömegközlekedésben is fontos szerepet játszhatnak, valamint hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy csökkenjen a Balaton körül a gépjárműforgalom és a károsanyag-kibocsátás. A Közép-Európában egyedülálló, legmodernebb környezetvédelmi normáknak is megfelelő motorokkal készült hajók az összeszerelést és az üzembe helyezést követően kaphatják majd meg a hatósági engedélyeket.

Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója arról beszélt: negyven éve nem történt ilyen mértékű korszerűsítés a balatoni hajózásban. Elmondta: nemcsak a hajók beszerzése, hanem a szállításukat végző flotta teljesítménye is egyedülálló a balatoni hajózás történetében. Még soha nem került sor ekkora flotta, ennyire komplex logisztikai útvonalon való közlekedésére a Dunán, majd a Sió-csatornán át a Balatonra. A Bahart, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a hajógyár, valamint a szállításban közreműködő további partnervállalatok munkatársainak felkészültségének köszönhetően a flotta akadálymentesen teljesítette a négyszáz kilométeres útvonalat.

Szoros, de elfért

A kompok Szántódrév és Tihanyrév között közlekednek majd, míg a katamaránok a Fonyód–Badacsony és a Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonalon teljesítenek majd szolgálatot. Erre viszont még több hónap múlva, az összeszerelést követően kerülhet csak sor.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek