Meghatározó mérföldkő a fővárosi járműpark életében: 150 új busz érkezik

iho   ·   2023.04.27. 16:30
3956_DSCF7595_230427_

A következő hónapokban jelentősen megújul a főváros buszflottája: a BKK megrendelésére, az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében májustól júliusig 75 szóló és 75 csuklós klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű érkezik Budapestre.

A Budapesti Közlekedési Központ a nehéz gazdasági környezetben is kiemelt figyelmet fordít a fővárosi járműpark modernizálására: májustól júliusig 150 vadonatúj MAN autóbusz áll forgalomba Budapesten. A járművek a BKK és az ArrivaBus Kft. között létrejött szolgáltatási szerződés alapján állnak forgalomba, amelyet még 2022. július 8-án írtak alá a felek. Eszerint az ArrivaBus Kft. adja a szolgáltatás ellátásához a vadonatúj autóbuszokat, a szükséges személyzetet, továbbá a járművek üzemeltetését, karbantartását is. Ennek köszönhetően a járműpark megújítása, a szolgáltatás forráskímélő módon valósul meg, hiszen nem jelentkezik a Fővárosnál egyszeri beruházási forrásigény, a BKK havonta a futásteljesítmény alapján fizeti a szolgáltatás díját.

A hamarosan forgalomba álló szóló és csuklós buszok a korábban szintén az ArrivaBus Kft. tulajdonában lévő és általa üzemletetett Mercedes Citaro járműveket váltják a fővárosban. A BKK megrendelésére érkező járművek több ütemben kerülnek Budapest útjaira. Május, június és július 1-jétől is egyaránt 25 szóló és 25 csuklós busz áll forgalomba, így nagy mértékben javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala.

Buszbemutató csütörtökön a Millenárison (fotók: Vörös Attila)

A buszok elsősorban az észak-budai, észak-pesti és északkelet-pesti vonalakon, továbbá a 100E repülőtéri járaton fognak közlekedni. Az új autóbuszok az alábbi vonalakon állnak forgalomba:

  • május 1-jétől: 20E, 122E, 134, 147, 170, 196, 196A, 220, 270;
  • június 1-jétől: 30, 30A, 31, 104, 104A, 124, 125, 125B, 126, 126A, 131, 204, 230, 231, 231B;
  • június 17-étől: 100E;
  • július 1-jétől: 25, 96, 120, 296, 296A.

„A főváros történetének egyik legnagyobb járműparkfejlesztése zajlik – mondta a 150 új busz bemutatására szervezett sajtótájékoztatón dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója. „Az elmúlt hónapokban több száz vadonatúj autóbusz és több tucat trolibusz érkezéséről számoltak be a BKK szolgáltatói, amelyek közül az ArrivaBus Kft. május és július között 150 korszerű buszt állít forgalomba. Október közepén, a BKK legnagyobb belső szolgáltatója, a BKV  jelentette be, hogy jelentősen korszerűsíti a buszparkját: az összesen 135 járművet számláló flottafrissítésnek köszönhetően teljes mértékben alacsony padlóssá vált a BKV autóbuszállománya. Az új járművek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, így tökéletesen illeszkednek Budapest klímavédelmi stratégiájába” – mondta Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója.

A buszok átadóeseményén Walter Judit, a BKK vezérigazgatója; Körmendi Anikó, az Arriva Hungary Zrt. vezérigazgatója és Szepesi Péter, az Arrivabus ügyvezető igazgatója mondott beszédet

Több ülőhely, több kényelem

A BKK fontosnak tartja, hogy folyamatosan javuljon az utasok komfortérzete, ennek egyik eszköze a jobb utastér kialakítása, az ülőhelyek számának növelése. Éppen ezért a BKK a tender kiírásakor lehetőséget nyitott a kétajtós szóló, illetve háromajtós csuklós autóbuszokkal való pályázásra, így 4 ülőhellyel többet lehet a buszokba szerelni

A forgalomba álló autóbuszok két-, illetve háromajtós kialakításának köszönhetően a járművek hátsó részében egy komfortos plusz ülőhely zóna jön létre, míg az első részben egy nagy kiterjedésű többfunkciós tér áll a kerekesszékkel és babakocsival közlekedő utasok rendelkezésére.

A járművek kialakítása illeszkedik a nemzetközi trendekhez, hiszen Európa legnagyobb városaiban, Párizsban, Berlinben, Münchenben és Bécsben kétajtós szóló és háromajtós csuklós autóbuszok is szállítják az utasokat, sőt Budapesten jelenleg is közlekednek ilyen autóbuszok. A BKK különös figyelmet fordított arra, hogy a járművek olyan vonalakon járjanak, ahol kifejezett előnyt jelent ezek kialakítása: ahol meghatározóak a hosszabb utazási távolságok és kevésbé gyakori az utascsere.

Az új buszok a korábbiakhoz képest világosabb és tágasabb utastérrel rendelkeznek, nagyobb teljesítményű légkondicionáló berendezéssel vannak felszerelve. A buszokon kialakított többfunkciós térnek köszönhetően a babakocsival és kerekesszékkel közlekedők számára is megfelelő méretű a hely. A járművek kihajtható rámpával rendelkeznek, továbbá nagyméretű utastájékoztató monitorokkal, valamint az utasok biztonságérzetét növelő fedélzeti kamerarendszerrel vannak ellátva.

Az elmúlt években indított fejlesztések jelentősen javították a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát. Tavaly ősz óta összesen 285 vadonatúj autóbusz érkezését jelentették be a BKK szolgáltatói, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb járműállománybővítés a főváros életében. A buszflotta mellett a trolibusz állomány is nagy mértékben újult meg, szeptember óta ugyanis folyamatosan érkeznek az új trolik Budapestre. Az akadálymentes és légkondicionált trolibuszok annak a 48 járműből álló flottának a darabjai, amelyek szinte még 2014-es áron kerülnek a fővárosba.

.Az új járművek jól illeszkednek Budapest hosszú távú stratégiájába, amelynek központi gondolata a környezet- és klímavédelem, a fenntartható energiagazdálkodás, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése. A nagy létszámú modern és környezetbarát járművek forgalomba állításának köszönhetően egyre többen szívesen veszik igénybe a közösségi közlekedés járatait – áll a BKK sajtóközleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek