Gábor Áron-mozdony: megjelentek a pályaművek!

iho   ·   2014.03.10. 06:45
00kicsi

Két évszázada született az 1848–49-es szabadságharc híres székely ágyúöntője, Gábor Áron. E nemes évforduló adja az alkalmat a pünkösdi zarándokvonat mozdonyának feldíszítéséhez.

A győztes a Történelmi Székely Gyorsot hetedik, 2014. június 6–9-ei útján vontató Traxxot hónapokig díszítő pályaművet szakmai zsűri választja ki 2014. március 31-éig.

A nyertes másodmagával részt vehet a különvonat 2014-es négynapos útján. A pályaművek beküldési határideje: 2014. március 20., az eddigi munkák a Gábor Áron-mozdony honlapján tekinthetők meg.

A Gábor Áron műhelyében készült ágyúk egyetlen fennmaradt példányáról készült másolat a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumban. Az ágyút 1971-ben öntötték a kézdivásárhelyi polgárok réztárgy-adományait felhasználva<br>(forrás: wikipedia)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Projektvégi pont a hegyesi oldalban, holmi zavartatással

T. Hámori Ferenc   ·   2023.12.10. 14:35

Ma hajnalban – némi kivétellel – ismét mennyiségi korlátozás nélkül elindultak a vonatok hazánk egyik legfontosabb, 1-es számú Budapest–Hegyeshalom–Rajka vasúti fővonalán. Megnéztük, milyen három hónap elteltével ismét vonatozni az ÉKM szerelemprojekt Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán. Vörös Attila képriportja.