Megkezdődött a pécsi buszcsereprogram

iho   ·   2013.04.18. 19:00
00

A buszpark elöregedése régóta megoldatlan probléma Pécsett is. A tizenöt éves átlagéletkorú flottában jelentős számú 30 év feletti 200-as Ikarus is található, amik nemcsak az átlagot rontják, de utaskomfortjuk is hagy kivánnivalót maga mögött, ráadásul az üzemeltetésük se gazdaságos. Sokszor a napi kiadást se tudják teljesíteni, annyi busz áll meghibásodva a telephelyen.

Az új buszok beszerzése évek óta beszédtéma, konkrét érdemi lépés azonban még nem történt, egészen mostanáig. A régóta égető problémaként jelentkező buszhiány orvoslására a pécsi önkormányzat végre elindította buszcsereprogramját. A csütörtöki sajtótájékoztatón bemutatták a városba érkező új buszok első négy példányát.

Gazdára talált a négy Citadell-protókocsi<br/>(fotók: Kravtex)

Pécs városa a magyar Kravtex cég mellett tette le a voksát. A régóta a gyár tulajdonában álló két-két Citadell 12 szóló és 19 csuklós bemutatóbuszok péntektől már utast is szállítanak a baranyai megyeszékhelyen. Ezt néhány héten belül további hat jármű követi. A rövid szállítási határidő magyarázata, hogy a buszok jó ideje félkészen álltak a Kravtex telephelyén egy esetleges budapesti megrendelés reményében.

Így most az a furcsa eset állt elő, hogy először Budapest happolta el a használt genfi Volvókat Pécs orra elől, most viszont a Tüke Busz csapott le a fővárosba szánt Citadellekre. A kocsik bérleti kontrukcióban kerülnek Pécsre, a Tüke Busz példányonként 580 000 forintot fizet értük havonta. A kocsik szervizelését az a Pannon Volán fogja végezni, akik állományában immáron több, mint 70 Credo típusú autóbusz van.

Pestre szánták, végül Pécsett kötött ki: félkész skyblue Citadellek a Kravtex csarnokában

A négy Citadell mellett egy hétig az új fejlesztésű Econell City is közlekedik majd a városban tesztjárműként.

A bérlés mellett természetesen vásárolni is szeretnének új buszokat, a tervek szerint a hitelből történő beszerzéssel szeptemberig további 18 szóló és két csuklós kocsit. Az erről szóló tendert hamarosan kiírják.

Az első Citadellt 2010-ben már kipróbálhatták a pécsiek

A Credo Citadell 12 és 19 buszok nem ismeretlenek a pécsiek előtt, tesztbuszként ugyanis mindkét járművön utazhattak már korábban. A teljes hosszban alacsonypadlós járművek az Euro 5-ös minősítésnél is szigorúbb EEV-norma szerinti motorjának károsanyag-kibocsájtása mintegy 70 százalékkal kevesebb az öreg 200-as Ikarusokénál.

Egy félkész pécsi Citadell 12

A busz vázszerkezete és futóműve mellett az üvegek, ajtók, sőt az automataváltó bizonyos egységei is idehaza készülnek, így a 70 százalékos hazai részarányt tudnak felmutatni, szemben az állam által preferált Rába-Volvo buszok 30 százalékával.

Kapcsolódó hírek