Megkezdődött az M15-ös bővítésének előkészítése

MTI   ·   2012.05.16. 09:50

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerdai közleménye szerint eredményt hirdettek az M15 autóút, M1-Rajka (szlovák–magyar határ) közötti szakasz kapacitásbővítésének előkészítésére kiírt közbeszerzési eljáráson. A nyertes tervezőnek megvalósíthatósági tanulmányt és költség-haszon elemzést kell készítenie az M15 autóút, M1-Rajka közötti szakaszról.

A tervezési feladatot a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes Via Futura Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. készíti el. A szerződéses összeg nettó: 8 millió 430 ezer forint. A tervek várhatóan 2012 decemberéig készülnek el.

A gyorsforgalmi út a páneurópai IV-es számú folyosó (Drezda/Nürnberg–Isztambul), valamint a TEN-T hálózat része. Kapcsolódik a szlovák D2 autópályához, valamint az M1 autópályához. Az európai korridor teljes magyarországi, szlovákiai, csehországi és németországi szakasza is legalább 2×2 forgalmi sávos kialakítással épült, így az M15 esetében a kapcsolódó pályákhoz képesti kapacitáshiány kiegyenlítése miatt szükséges a bővítés.

A közlemény szerint az M15 autóút 2×2 forgalmi sávosra történő bővítése, az M1 elválási csomóponttól az országhatárig tart 14,6 kilométeres hosszon.

A fejlesztés előkészítése az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív Program (Közop) keretein belül valósul meg.

Kapcsolódó hírek