Megkezdték az Eiffel csarnok felújítását

Vörös Attila   ·   2017.08.11. 18:45
0008_eiffel

Az Északi Járműjavító 2010-es bezárásával értékes állami tulajdonú telek szabadult fel a Kőbányai úton. A terület hasznosításával kapcsolatban sokféle terv napvilágot látott, pláza, lakópark, levéltár, Transmontana-gyár és hasonló nagyívű gondolatok után aztán az Állami Operaház tűnt befutónak Kőbányán. Végül a 2014-es utolsó Magyar Közlönyben hirdették ki, hogy a főváros X. kerületében, a Kőbányai úton létesülhet a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma. A döntés szerint a létesítmény a Kőbányai út 30. szám alatt, vagyis az egykori MÁV Északi Járműjavító területén épülhet meg, 2015 és 2018 között. 2015 tavaszán pedig már évadnyitó sajtótájékoztatót tartottak a patinás, de jócskán lepattant Eiffel csarnokban. Az Eiffel-csarnok 220 méter hosszú, 110 méter széles, ezekkel a méretekkel Magyarország egyik legnagyobb alapterületű, állami kézben lévő műemléképülete.

Látványterv

Aztán két évig megint nem volt sok mozgás a Kőbányai úton, leszámítva, amikor 2016 októberében megérkezett a Magyar Állami Operaház számára kiállítási állapotban restaurált, eddig Istvántelken tárolt 327 141 pályaszámú gőzmozdony és a WL 2354-es, egykori Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL) étkezőkocsi. A járművek a volt MÁV Északi Járműjavító Eiffel-csarnokában épülő új próba-és raktárbázis közösségi terében lesznek kiállítva.

Az épülethez nőtt garázssor már a múlté. A képre kattintva galéria nyílik: a 2015-ös képeket nézhetik újra (fotók: Vörös Attila)

A napokban a környéken lakók postaládájában landolt a Strabag tájékoztatója: az Operaház megbízásából a korábban Északi Járműjavítóként funkcionáló ipari csarnok felújítását megkezdik, a 2018 novemberi befejezésig az itt lakók türelmét és a kellemetlenségekért elnézésüket kérik. Csütörtökön az első munkagép meg is kezdte a munkát: a míves csarnoképület köré felhúzott sufniépületek elpusztítását végezte egész nap.

Itt kell emlékeztetnünk arra, hogy a vasútvonal és a Kőbányai út közé szorult iparterület további sorsa jó egy évtizede foglalkoztatja már a várostervezőket és az érintett önkormányzatokat. Hosszú-hosszú ideig íratlan megállapodásnak számított, hogy bár a hely a funkció számára nem ideális és városszerkezetileg sem kedvező, de a beépített nagy értékű, szinte mozdíthatatlan berendezések, infrastruktúra miatt a világ végezetéig itt fog működni a járműjavító. Nos, most saját szemünkkel láthatjuk, milyen gyorsan értékelődött át a „mozdíthatatlan infrastruktúra”.

További jó munkát kívánunk, reméljük szép és jó lesz a végeredmény!

Építési terület

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek