Megnyílt Pozsonyban az új buszpályaudvar

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.10.03. 15:05
BusBA

Egy új építésű bevásárlóközpont alagsorában kapott helyet a modern buszpályaudvar, naponta ötezer autóbusz fogadására alkalmas.

Évek óta vártak már a pozsonyiak és a környékbeliek is egy korszerű autóbuszpályaudvar megépülésére. A malomligeti (Mlynské Nivy) buszpályaudvar sikeresen elkészült, és már birtokba is vették az utasok. A modern átszállóközpont fölött a HB Reavis kivitelező cég egy többemeletes bevásárlóközpontot is épített, a buszpályaudvar mellett az alsó traktusokban parkoló és kerékpártároló is található. A buszpályaudvar úgy épült meg, hogy kényelmesen át lehet szállni a regionális és távolsági buszokról a városi tömegközlekedési eszközökre. A modern átszálló terminálnak már tavaly nyáron el kellett volna készülnie, de a világjárvány terjedése miatt késett a projekt befejezése. A pályaudvar naponta ötezer autóbusz fogadására alkalmas, harminchat beszálló peront építettek, hét peron pedig végállomásként üzemel.

A malomligeti épületegyüttest 2017-ben kezdték építeni, mint multifunkciós központot, ennek része egy irodaház és egy bevásárlóközpont is, a zöldtetőn sportolási lehetőség van egy futópályát is beleértve, de piknikezni is lehet a tetőn. Az autósok 2150 parkolóhelyet találnak a központban, a kerékpártároló torony pedig többszáz bicikli befogadására alkalmas. Pozsonyban immár tehát van modern buszpályaudvar, már csak egy korszerű vasútállomás hiányzik, ami méltó kapuja lehetne a városnak. Ez azonban jelenleg még nagyon messzi jövőnek tűnik.

(nyitókép: imhd.sk)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek