Megújul a siófoki személykikötő

Andrassew Dávid Igor   ·   2011.12.06. 15:41

November 25-én kezdődött meg a siófoki kikötő rekonstrukciójának második üteme. Az első szakasz 2011. május 31-ig tartott, ekkor a személyhajók kikötését szolgáló területet újították fel, a vezetékeket és a burkolatokat kicserélték, új utcabútorokat és világítótesteket helyeztek el.

A második etap során jövő májusig megújul a hajóállomástól a mólóig tartó 110 méteres sétány és partszakasz, ami valaha kishajóforgalmat bonyolított, ezek megközelítését négy pergolás lépcső biztosította. A felújításnak köszönhetően ez a jövőben nem változik, ráadásul új, félköríves pihenőrészeket alakítanak ki. A munkálatok során az 1929-ben épült partfalelemet visszabontják, kiváltására a külföldön már jól ismert „holland–belga módszert” kívánják meghonosítani – mondta el az iho érdeklődésére Lain Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt. műszaki igazgatója.

A védmű felépítése olyan, hogy nem kíván semmilyen irányból kihorgonyzást vagy külön megtámasztást. Elemei alakstabilak, a teljes mű egymáshoz szorosan kapcsolódó panelekből áll 112 méter hosszan, így ellenáll a jég erejének is. A panelek darabonként 10 méter hosszúak, leverésük 2011. december közepéig befejeződik. A beruházás összköltsége várhatóan 60 millió forint lesz – tudatta a részleteket Lain Ferenc.

A hajóállomást és mólót összekötő sétány is megújul. Ennek burkolata viacolor kő lesz, mely a kikötői és a dísztéri viacolor formájával, méretével és színösszeállításával azonos.

A kikötő és a sétány között jelenleg megtalálható 14 fát állapotuk, valamint a helyszükséglet miatt a tervek szerint kivágják és pótolják. Az ehhez szükséges engedélyekkel már rendelkezik a cég.

Ezután kezdődhet meg a harmadik ütem, amely során a világítással és rondellákkal együtt újítják föl a 400 méter hosszúságú keleti mólót. A munkálatokat várhatóan 2013 májusában fejezik be – magyarázta a műszaki igazgató.

A második és a harmadik ütem összköltsége meghaladja a 160 millió forintot. A pénzt a társaság pályázat híján, beleértve az eddig elkészült első ütemet is, saját forrásaiból finanszírozza.

Kapcsolódó hírek