Megújulhat Budapesten a Széchenyi tér, a Clark Ádám tér és a József Attila utca is

iho   ·   2022.03.19. 12:00
00_duna-part_bkk

Újraindulhat a BKK beruházásában a tervezés, a József Attila utca megújulására pedig megvalósíthatósági tanulmány készülhet. A Széchenyi téri kivitelezés a szükséges engedélyek és pénzügyi források rendelkezésre állása esetén akár már jövőre elkezdődhet a pesti rakpartok megújításához kapcsolódóan.

Budapest célja, hogy a Lánchídhoz kapcsolódó hídfőterek felújítása felzárkózzon a Lánchíd, valamint a pesti rakpartok megújulásához. A Fővárosi Közgyűlés még a február 23-i ülésén úgy határozott, hogy a pénzügyi nehézségek ellenére biztosítja a BKK-nak a Széchenyi István tér és a Clark Ádám tér felújításának tervezéséhez szükséges forrásokat. Ennek köszönhetően a tervezési munka többek között a RAK-PARK tervpályázaton győztes tájépítésziroda részvételével folytatódhat. Ráadásul sikerül nem kevés időt megspórolni azzal, hogy nem kell teljesen elölről, új közbeszerzési eljárás kiírásával kezdeni a tervezést.

A Széchenyi István tér átépítésével a jelenlegi, bonyolult körforgalom jellegű közúti kialakítás egyszerűsödik, a járművek rövidebb, észszerűbb útvonalon közlekedhetnek majd. Így értékes területek szabadulnak fel, ahol gyalogos sétányok jöhetnek létre

  • a Szent István Bazilika és a Lánchíd között,
  • a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt, illetve
  • a Kossuth Lajos tér felé,

továbbá javulnak a kerékpáros közlekedés feltételei is. Cél, hogy a mostaninál sokkal több gyalogos és zöldfelület legyen a téren.

A projekt részeként megvalósul a Széchenyi rakpart Széchenyi István tér és Garibaldi utca közötti szakaszának területrendezése is. Fontos szempont a tervezés során, hogy egy vonzó, élhető Duna-parti szakasz létesüljön. A budai oldalon a Clark Ádám tér ugyancsak megújul, ennek köszönhetően a tér gyalog és kerékpárral közlekedve is körbejárhatóvá válik.

A terveket a közbeszerzési eljárás nyertes tervezője, a Főmterv és a Korzó Stúdió konzorciuma készíti mintegy bruttó 300 millió forintból, a tervek elkészítésére 300 nap áll rendelkezésére a szerződés hatályba lépésétől számítva. A hídfőterek átalakításával együtt – kapcsolódó fejlesztésként – megvalósíthatósági tanulmány készül a József Attila utca megújulására is, az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése opciós tételként további forráshoz van kötve.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.