Megújult a Mezőzombor–Nyíregyháza vasútvonal

iho/vasút   ·   2020.08.08. 15:00
mezozombor03

A MÁV befejezte a borsodi és a szabolcsi megyeszékhelyet összekötő vasútvonal Mezőzombor és Nyíregyháza közötti szakaszának felújítását, amelynek köszönhetően megszűntek a sebességkorlátozások, stabilabbá, tarthatóbbá vált a menetrend, és kényelmesebbé az utazás. A debreceni állomásról vezérelt központi forgalomirányítás is megbízhatóbban működhet.

Utoljára a ’70-es évek végén építették át a MÁV Budapest–Hatvan–Miskolc–Nyíregyháza vonalának Mezőzombor és Nyíregyháza közötti szakaszát, ezért a pálya állapota leromlott, gyakoriak voltak a műszaki meghibásodások, és számos szakaszon csak lassabban haladhattak a vonatok. A május elejétől július végéig tartó felújítást a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG Kft. végezte mintegy egymilliárd forint saját forrásból. Az elmúlt három hónapban vágányszabályozást végeztek a nyíltvonali szakaszokon és az állomások vágányain, váltóin, azaz kitérőin. Tizenegy kilométeren cseréltek síneket, több mint négy kilométeren a pályatest ágyazatát is megújították, ezenkívül huszonöt kitérő helyett fektettek le újakat, és 440 méternyi vágányt is építettek.

Tokajnál

Augusztustól ismét 120 kilométer/órás megengedett maximális sebességgel közlekedhetnek a vonatok, mert számos részen megszüntették a korábbi években bevezetett 60–90 kilométer/órás sebességkorlátozásokat. A kapcsolódó felsővezetéki, biztosítóberendezési, távközlési, híd- és egyéb karbantartásokat is elvégezték, így szinte a teljes infrastruktúra megújult, és megbízhatóbbá válhat a vonalszakasz központi forgalomirányítása is, amelyet Debrecenből végeznek.

Nyírteleknél

A Miskolcot és Nyíregyházát összekötő vasútvonal Mezőzombor és Nyíregyháza közötti szakasza egyvágányú, villamosított fővonal, amely a transz-európai vasúti áruszállítási hálózat része. A vonal jelentős áruszállítási szerepet tölt be Kelet- és Nyugat-Európa között, fontos része az ütemes menetrend bevezetése óta a budapesti Keleti és Nyugati pályaudvar között közlekedő – többek között Szolnokot, Debrecent, Nyíregyházát, Miskolcot és Hatvant összekötő – kör IC-k útvonalának. A mostani felújítással ismét garantálható az eredeti, kiépítési paramétereknek megfelelő pályahasználat mind a személyszállító, mind a tehervonatoknak.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek