Megújult a Saint-Lazare Párizsban

iho/vasút   ·   2012.03.21. 19:47

Nagy ünnepség keretében adták át szerdán a frissen felújított Saint-Lazare pályaudvart Párizsban - írja a Railway Gazette.

Az SNCF az állomás átépítésére összesen kétszázötven millió eurót, és mintegy tíz évet szánt, ezzel ez volt az elmúlt tizenöt év legnagyobb állomásátépítési projektje – monta el Sophie Boisssard, a francia nemzeti vasúttársaság állomási diviziójának vezetője.

A Klépierre ingatlan cég százhatvan millió eurót fektetett be, hogy egy háromszintes bevásárlóközpontot építsen a történelmi végállomás alá, tízezer négyzetméter bérbe adható területtel, amelyben Carrefur City szupermarket, Virgin Megastore, valamint nyolcvan kisbolt és vendéglátóhely kapott helyet.

A Saint-Lazare Európa második legforgalmasabb pályaudvara a Paris Nord után, az SNCF szerint naponta négyszázötvenezer ember fordul meg az állomáson.

A vasúttársaság kilencven millió eurót költött arra, hogy javítsa a nagyvasút, az RER „E” vonala, valamint az állomást érintő hat metróvonal közötti átszállási kapcsolatokat. Ebből a pénzből huszonegy új mozgólépcsőt és liftet építettek be. Ezen kívül üzembe állítottak háromszáz utastájékoztató monitort is, melyek kék, sárga és zöld színekkel különböztetik meg a vonatok közlekedésével, az állomással, valamint a többi közlekedési eszközzel kapcsolatos információkat.

Kapcsolódó hírek