Megújult egy szerb vasútvonal

iho/vasút   ·   2016.04.06. 18:45
400px_szerbmozdony

Az Ausztriát és Magyarországot Szlovénián, Horvátországon, Szerbián és Macedónián keresztül a szaloniki kikötővel összekötő, 10-es számú TEN-T nemzetközi korridorvonal részét képző, 29,5 kilométer hosszú szakasz felújítási munkálataihoz tavaly októberben kezdett hozzá az orosz nemzeti vasút RZSD pályaépítő leányvállalata, az RZD International. A rekonstrukció során kicserélték a kitérőket, valamint átépítették az útátjárókat is, így az eddigi ötven kilométer per órás vánszorgás helyett már százhússzal haladhatnak a szerelvények.

A közel 30 kilométeres vonalra fél év átépítést követően tért vissza a teherforgalom, a vonatok az eddigi 50 helyett 120-szal mehetnek (forrás: IRJ)

A szerb nemzeti vasút (ŽS) április legelején adta vissza a forgalomnak a pályaszakaszt, egyelőre még csak a tehervonatoknak: mivel a Belgrádot a montenegrói Barral összekötő vonal Ražanj és Kosjerić közötti szakasza földcsuszamlás miatt jelenleg használhatatlan, így a teherszerelvényeket át is irányították a megújult vonalra. A személyvonatok várhatóan júniusban térhetnek vissza. A pálya rekonstrukciója még nem fejeződött be teljesen, a fennmaradó kisebb javításokat vágányzárak keretében végzi majd el az RZD International. A Mala Krsna–Velika-vonal mellett a Sopot Kosmajski–Kovačevac, valamint a Ruma–Golubinci szakaszokat is átépítik az oroszok egy 2013 májusában a ŽS-szel kötött megállapodás értelmében – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek