Mennyi az idő? Baross Gábor megmondja!

iho   ·   2016.10.03. 11:15
bg-szobor_gyor0

Győrt négy cikluson keresztül képviselte a XIX. század végén az országgyűlésben Baross Gábor, nem csoda hát, ha a város szoborral tiszteleg munkássága előtt. Riegel Tibor szobrászművész alkotása a Baross Gábor úton látható szeptember 30-ától, ekkor leplezték le ünnepélyesen.

Baross Gábor „egyébként” például ezeket tette, érettünk, a hazai közlekedésért 1883-tól 1886-ig közlekedési államtitkárként, majd 1886-tól 1889-ig közmunka- és közlekedésügyi miniszterként:

A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Krizsán Csaba)

  • a vasúti személyszállításban bevezette a zónatarifa-rendszert. Sok vasúttársaság díjszabásait egységesítette, és tette olcsóbbá az utazást.
  • kialakította a vasúti áruszállítás tarifarendszerét. Ennél a magyar mezőgazdaság versenyképességét, az ipar és a kereskedelem szempontjait tartotta szem előtt.
  • célja volt a víziközlekedés fejlesztése, a fiumei kikötő kiépítése és az Al-Duna hajózhatóvá tétele. A Vaskapu 1896-os megnyitását már nem élte meg – 1892-ben hunyt el –, de a beruházás elindítása az ő érdeme.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek