Mennyiségi ugrásra készülnek Dubajban

iho.hu   ·   2024.07.08. 15:30
Dubaj, metró

Az emírségben nem ismernek tréfát, 2040-re a jelenlegi ötvenöt metróállomás helyett száznegyvennel számolnak!

A tervek szerint 2040-re a dubaji metróállomások száma több mint megkétszereződik, ötvenötről száznegyvenre emelkedik. A metróhálózat bővítése annak a szélesebb körű gazdasági stratégiának a része, amit  a dubai végrehajtó tanács még a múlt hónap végén terjesztett elő.

A jelenleg kétvonalas, teljesen automatizált dubaji metrón jelenleg ötvenöt állomás működik – harmincöt a vörös vonalon és húsz a zöld vonalon –, továbbá tizenegy megállója van a város gyorsvasút-hálózatán. A járatokat a Dubai Roads and Transport Authority (RTA) üzemelteti. Az előterjesztés szerint az állomások száma – a további vonalak létesítésével párhuzamosan 2030-ra kilencvenhatra, 2040-re pedig száznegyvenre nő.

 

A metróhálózat kiterjesztése kulcsfontosságú eleme Dubaj „Húszperces város” koncepciójának, amelynek célja a közösségi közlekedés használatának elterjesztése. A munkálatok várhatóan még ebben az évben elkezdődnek a 18 milliárd dirhamba (4 milliárd 900 millió dollár) kerülő Kék vonalon – ezen a tizennégy új állomás és a harminc kilométeres vonalhossz több mint fele a föld alatt lesz. A befejezést 2029-re tervezik.

Májusban az RTA július 22-éig meghosszabbította az új vonal építésére vonatkozó ajánlattételi határidőt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek