Mentőöv a Malévnak

MTI   ·   2011.11.21. 13:50

A nemzeti fejlesztési miniszter jóváhagyásával nyújtott kölcsönről szerződést írtak alá, amely szerint a kölcsönt egy összegben a futamidő végén kell törleszteni.

Hétfőn megismételt közgyűlést tartott a magyar légitársaság, de a tőkehelyzet rendezéséről szóló napirendi pont előtt az MNV képviselője a részvényesi gyűlés munkájának felfüggesztését kérte. A folytatólagos közgyűlés az eredeti napirenddel, többek között a tőkehelyzet rendezésével 2011. december 21-én lesz. Az MNV közleménye szerint akkor rendeződhet a légitársaság tőkehelyzete.

A péntekre összehívott közgyűlés határozatképtelen volt, mert az állami tulajdonos képviselője nem jelent meg. A tőkeemelés részleteiről az MNV nem kívánt tájékoztatást adni.

Legutóbb augusztusban kapott tőkét a döntő hányadban állami tulajdonban lévő Malév. Az augusztus 23-án tartott közgyűlésen 18,5 milliárd forint tőkeemelésről döntöttek. Ennek részeként a 2010-ben nyújtott 9,98 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt alakítottak tőkévé és – kormányhatározat alapján – további 8,52 milliárd forint készpénzt is kapott a légitársaság. Ennek forrása az akkori közlés szerint a Miniszterelnökség „rendkívüli kormányzati intézkedések” előirányzata volt.

Mivel a Malév a 2010-es évet 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével zárta, ezért volt szükség a tőkeemelésre. Az év első felében először áprilisban emelte a tulajdonos a tőkét 2,5 milliárd forinttal, amiből a jegyzett tőke 25 millió forinttal 440,1 millióra emelkedett, s 2,475 milliárd forint pedig tőketartalékba került. A következő, 4,5 milliárd forint tőkeemelésről a 2011. június 24-én megtartott közgyűlésen döntöttek.


Kapcsolódó hírek