Volgográd: tíz kilónyi TNT-vel akart vonatot robbantani

iho   ·   2013.12.29. 12:47
volgograd01

Az oroszországi muftik tanácsa üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt. A muzulmán vezetők testülete leszögezte, hogy „az iszlámnak semmi köze nincs a terrorista bűncselekményhez”, „a muzulmánok haraggal ítélik el a terroristákat”, és az ártatlan emberek megölését súlyos bűnnek tartják. A „Russzkije regioni” nevű internetes oldalon az orosz nacionalisták hétfőre "népgyűlést" hirdettek meg Volgográdban. Szerintük le kell mondania a kormányzónak és a város polgármesterének is, mert nem tudták megakadályozni az újabb merényletet.

A volgográdi állomáson naponta mintegy három és fél ezer ember fordul meg. Volgográdban futnak össze a krasznodari, a rosztovi, a moszkvai, a szaratovi és az asztraháni vasútvonalak. A hatóságok a mentés miatt lezárták és átkutatták a vasútállomást, további esetleges robbanószerkezeteket keresve. Az áldozatok száma a hatóságok szerint sokkal nagyobb lett volna, ha az öngyilkos merénylőnek sikerül bejutnia az épületbe.

A hatóságok legfrissebb közlése szerint 40 embert vittek kórházba, 45-en szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket a robbanás miatt, öt embert a helyszínen láttak el az orvosok.

* * *

Sikerült azonosítani a tettest, a merénylő a dagesztáni huszonhat éves Oksana Aslanova volt. Tíz kilogramm TNT-vel felfegyverkezve próbált bejutni az épületbe, a Moszkvából érkező vonat lett volna a célpontja, ám a bejáratnál egy rendőr megállította, ekkor következett be a robbanás.

* * *

Tíz kilogramm trotil robbanóerejét is meghaladta a volgográdi központi vasútállomáson vasárnap működésbe hozott robbanószerkezet pusztító hatása – közölte az orosz szövetségi nyomozóhivatal szóvivője. Vlagyimir Markin elmondta, hogy az öngyilkos merénylő által felrobbantott szerkezet fémreszeléket is tartalmazott, amely erősíti a pusztítás hatását. A nőt, akinek a maradványait egyes sajtójelentések szerint megtalálták a pályaudvar előcsarnokában, egy fiatal rendőr akadályozta meg abban, hogy tovább mehessen. A rendőr meghalt a robbantásban, hét másik társa megsérült. A terrorista merényletben a legfrissebb adatok szerint tizenöten haltak meg, köztük egy anya, aki testével védte gyermekét a robbantástól. A hatóságok közlése szerint harminchárom embert vittek kórházba.

* * *

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a rendvédelmi erőket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a biztonság szavatolására a volgográdi merényletet követően – közölte szóvivője. A terrorcselekményben hivatalos adatok szerint tizenhárman meghaltak, ötvenen megsebesültek. Vlagyimir Kolesznyikov, a szövetségi rendőrség szóvivője azt mondta, fokozzák a biztonsági intézkedéseket a pályaudvarokon és a reptereken.

Az épület bejárati oldalánál a földszinten és első emeleten minden ablak üvegét betörte a detonáció ereje. Szemtanúk beszámolója szerint a pályaudvaron és környékén tartózkodó emberek pánikba estek, az épület előtt holttestek hevertek.

Korábban írtuk:

Oroszországban rövid időn belül ez a második öngyilkossági merénylet. Pénteken Pjatyigorszkban robbant egy autóba rejtett pokolgép.

A Russia Today információi szerint legalább 18 ember halt meg a merényletben, a sérültek száma 30 körülire tehető. A sebesülteket már a helyi kórházba szállították, köztük egy 9 éves gyereket is, mondta el a helyi rendőrség szóvívője.

A Nemzeti Terrorelhárító Bizottság szerint öngyilkos merényletről van szó, a robbantás tettese egy nő.  A detonáció nagy erejű volt, a környéken lakók elmondása szerint fülsiketítő volt a robaj. A tettes a robbanószerkezetet a bejárat melletti fémdetektor-kapuk közelében hozta működésbe, az ott szolgálatot teljesítő rendőr is életét vesztette. A merénylet fél órával egy Moszkvából érkező vonat befutása előtt történt, valószínűleg az a szerelvény lehetett a merénylő valódi célja pontja. Jelenleg a helyszíni nyomozás folyik. Három napos gyászt hirdettek a merénylet miatt.

A pályaudvar főbejárata a robbantás után </br> Forrás: Russia Today

Az Orosz Vasutak közlése alapján a vasúti forgalomban nagyobb fennakadás nem várható, az épületet lezárják a helyszínelés befejeztéig.

Idén október 21-én ugyanebben a városban hét ember életét oltotta ki egy nő, aki egy buszon robbantotta fel magát. Volgográd közel fekszik a többségében muzulmánok lakta Észak-Kaukázushoz, ahol mindennaposak a szélsőségesek támadásai. Doku Umarov csecsen hadúr idén júliusban arra szólította fel az iszlamista fegyvereseket, hogy tegyenek meg mindent a Szocsiban februárban tartandó téli olimpia megrendezése ellen.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek