Metrónyitás Szófiában

iho/vasút   ·   2012.05.01. 14:30

A vonalszakasz-bővítést az Európai Unió pénzügyi támogatásával végezte el a Metro Mladost Union vállalat: a 95 millió eurós költségvetésből 61 millió eurót az európai közösség biztosított. Így az ünnepélyes átadáson Bojko Boriszov miniszterelnök mellett az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy is részt vett.

Az egyes számú vonal déli része bővült. A 2,1 kilométeres új szakasz a Mladost 1 állomástól indul, s a Mladost 3 és a Carigradszko Sosze állomásokat kapcsolja be a Az építkezések még 2010. júliusában kezdődtek meg, s az elsődleges cél az Inter Expo Center kiállítási terület bekapcsolása volt a bolgár főváros metróhálózatába. Erre a feladatra épült a Carigradszko Sosze, s mellette egy 1300 gépjárműre méretezett „parkolj és utazz” (P+R) parkoló is.

SZófia épülő metróhálózata <br>(fotó: wikimedia.org)

A további építési munkálatok már a szófiai repülőteret célozzák, melyhez a tervek szerint 2014-re érhet ki a metróvonal. A vonalon orosz metrókocsik futnak majd: a Metrovagonmash májusban kezdi meg a megrendelt 18, háromvagonos 81-740/741 metrószerelvény leszállítását. Az utolsó „hármas” a tervek szerint októberben érkezik Szófiába. A 18 szerelvényből hat a most bővített egyes, míg a maradék 12 az észak-déli kettes vonalra kerül majd. Ez utóbbi 11 kilométeres, a Nagyezsda csomópont és a Lozenyec kerület közötti első szakaszát még építik és a tervek szerint 2012-ben át is adják az első szakaszt.

Kapcsolódó hírek