Miért mentek szembe a vonatok?

iho/vasút   ·   2011.11.28. 14:07

A rendőrség három embert gyanúsít azzal, hogy majdnem vasúti katasztrófát okoztak május 16-án Tura és Aszód között, írja a Blikk.

Egy InterCity és egy sebesvonat haladt egymással szemben, a szerelvényeket véletlenül ugyanarra a sínpárra irányították. A sebesvonatot Tura állomás forgalmi szolgálattevője eredetileg a bal vágányra akarta ráengedni, azonban a váltókat elfelejtette egyenes irányba állítani, így a szerelvény a jobb vágányra hajtott ki.

A vasutas azonnal felismerte a tévedését és felhívta a menetirányítót, hogy megkérje: állítsa meg a vonatokat. A vonali menetirányító az IC vezetőjét mozdonyrádión tudta értesíteni a veszélyhelyzetről. A mozdonyvezető azonnal megállította a szerelvényt. A szemből érkező sebesvonat vezetője észrevette a pályán veszteglő IC fényjelzéseit és így időben tudott fékezni, a tragédiát elkerülték. A két szerelvény 1630 méterre állt meg egymástól.

A rendőrség vasúti közlekedés veszélyeztetése vétségének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amit most vádemelési javaslattal zártak le.

Három embert gyanúsítanak: Tura állomás szolgálattevőjét, a sebesvonat mozdonyvezetőjét, továbbá ugyanezen vonat vezető jegyvizsgálóját. „A mozdonyvezető és a jegyvizsgáló azért lett gyanúsított, mert felmerültek olyan adatok, hogy megszegték a munkaköri leírásukban foglaltakat” – mondta Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. „Nekik ugyanis fokozottan oda kellett volna figyelniük, hogy milyen jelzéseket kapnak, azok helyesek-e, illetve felmerült, hogy egy jelzés ellenére nem álltak meg, hanem minimális gyorsítással továbbhajtottak” – tette hozzá.

A vizsgálat megállapította azt is, hogy a baleset elhárításában kiemelkedő szerepe volt a hibázó forgalmi szolgálattevőnek, mivel azonnal felismerte mulasztását és haladéktalanul intézkedett.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.