Miskolci döntés: a Ganz-Skoda gyártja a Zöld nyilat

MTI   ·   2011.11.24. 19:01

A magyar–cseh érdekeltségű Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. gyárthatja Miskolc új villamosait, a 31 járművet zömmel uniós forrásból vásárolja meg a borsodi megyeszékhely – erről döntött rendkívüli ülésén Miskolc közgyűlése, a döntés ellen ugyanakkor jogorvoslati kérelmet nyújtott be egy vesztes társaság.

Dobos Tímea, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője közölte: a közgyűlés csütörtökön jóváhagyta a „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése – az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében” megvalósuló nagyprojektet.

A Zöld nyíl elnevezésű projektnek ez immár a negyedik járműtendere volt, az eddigi pályázatokat az olasz AnsaldoBreda S.p.A. nyerte meg, de a döntést eddig minduntalan megtámadták a vesztes ajánlattevők a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A legutóbb, május 25-én, az EU hivatalos lapjában megjelent tender győztese is az olasz cég volt, a második legkedvezőbb ajánlatot tevő a spanyol CAF volt; ugyanakkor az S.C. Astra Vagoane Calatori S.A. Arad, a Solaris Bus and Coach SA. és a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. ajánlatát érvénytelenné nyilvánították – emlékeztetett a szóvivő.

Az eredményhirdetést követően a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Ganz-Skoda, valamint a Solaris Bus & Coach S.A., a spanyol járműgyártó pedig előzetes vitarendezési kérelmet kért, majd a későbbiekben szintén jogorvoslati kérelmet nyújtott be.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a Solaris és a CAF jogorvoslati kérelmét elutasította, a Skoda kérelmének azonban részben helyt adott, ennek tudatában a bírálati szakaszt újranyitották. Érvényes ajánlatot tett a Ganz–Skoda, az AnsaldoBreda, a CAF, érvénytelen volt az ajánlata az Astrának és a Solarisnak.

A közgyűlés által kihirdetett eredmény alapján a közbeszerzési eljárás eredményesen zárult, az összességében legelőnyösebb ajánlatot az AnsaldoBreda előtt a magyar–cseh társaság tette, ez a cég gyárthatja Miskolc új villamosait.
Ugyanakkor november 23-án a CAF jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, az eljárás várhatóan a napokban indul meg – közölte a szóvivő.

A miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. 31 új villamos szállítására és a járművekhez kapcsolódó szolgáltatásokra írt ki közbeszerzési pályázatot. Miskolcon zömmel uniós forrásból, mintegy 40 milliárd forintból fejlesztik a villamosközlekedést.

A Zöld nyíl elnevezésű projekt révén 9,6 kilométer hosszúságban megújult a villamospálya a Tiszai pályaudvar és a diósgyőri végállomás között, innen pedig másfél kilométerrel meghosszabbították a Felső-Majláthig.

A pálya átépítése és meghosszabbítása tavaly májusban kezdődött, a csaknem 15 milliárd forint értékű munkát a Colas-Alterra Zrt., a Colas út Zrt., a WIS Zrt. és a Pentavia Kft. alkotta Zöld nyíl 2009 konzorcium nyerte pályázaton, a kivitelezést az év végére kell befejeznie a társaságnak.

Kapcsolódó hírek