MO-Ilona a tető felett – fotógaléria!

iho/repülés   ·   2012.04.30. 10:00
cim

A vasárnapi darus emelés második fázisáról is kaptunk fotókat. Ez a művelet még izgalmasabb volt, mint az első, ugyanis a Malév egykori utasszállító, majd cargogépe, a HA-MOI lajstromjelű Il–18-as, népszerűbb nevén MO-Ilona ez alkalommal át kellett, hogy repüljön annak az épületnek a teteje fölött, amely majd 22 éven keresztül befogadta, és amelyből tavaly novemberben szabadították ki.

A képre klikkelve nyíllik a galéria! <br>(fotók: Kovács Ferenc)

Mint azt már az akció előtt jeleztük, az abdai Elvis-park belső udvarába részben biztonsági megfontolások miatt kellett átköltöztetni a gépet, ugyanis téli pihenőhelyén fel-feltűntek a fémtolvajok. Az új helyre való beemeléshez a gépnek leszerelték a centroplanon túli, a külső hajtóművek melletti szárnydarabjait. Ismét sikeresen használták a folyamathoz azokat a fémből és fából készült idomokat, amelyek a szárnybekötéseknél támasztották alá biztosan és törésmentesen a gépet. A képek egyikén egyébként feltűnik egy modern nagy testvér is, egy A380-as, amint kicsit magasabban áthúz az akció helyszíne fölött...

Kovács Ferenc, a mentőakció szervezője fotóin jól látszik, amint az Il–18-as óvatosan átlebeg a tető felett, közben még ilyen rövidített szárnyakkal is érzékelhető eredeti szépsége, arányossága. És az is jól látszik, hogy MO-Ilona meglehetős épségben vészelte át az elmúlt éveket. Mindenképp nagy öröm tehát, hogy biztonságban tudhatjuk az IL–18-ast, de nagyon reméljük, hogy ez az otthona is átmenetinek bizonyul, és hamarosan meglesz a végleges. Ha ez bekövetkezik végre, természetesen ismét beszámolunk róla, és persze fényképekkel tudósítunk a következő költözésről is.

Kapcsolódó hírek