Monaco mását építik hajóra

iho/hajózás   ·   2011.08.23. 16:26
streetsofmonaco400

A Yacht Island Design elképzelései szerint a 155 méter hosszú hajón lesz gokartpálya, vízesés és üvegfenekű medence is.

A hajó átriumos belső tere. A Streets of Monaco 6 lakosztályában összesen 12 utasnak van férőhelye.

A projekttársaság elképzelése a SWATH-technológiára épül. Ez alapjaiban a katamaránokra hasonlít, vagyis a fedélzet két hajótesten nyugszik. A Small Waterplane Area Hull (SWATH) annyiban más megoldás, hogy a felhajtóerőt biztosító hajótest a vízfelszín alatt van, a legnagyobb hullámázásnak kitett vízfelszínen csak ennél jóval vékonyabb acéllemezek vannak, ezek kötik össze a hajótestet a fedélzettel.

A Streets of Monaco látványterve

Mivel a felszínen csak kicsi a felület, ezért a leginkább hullámzó vízfelszín csak alig tudja megmozgatni a hajót, így az úszó szerkezet még nagy hullámzásban is egészen stabil marad.

A SWATH-hajók építési elve

A technológiát egy kanadai férfi, Frederick Reed találta fel 1938-ban, bár a szabadalmat csak 1946-ban jegyezték be Nagy-Britanniában. Azóta egy sor kutató- és mentőhajón alkalmazták.

Az amerikai haditengerészet SWATH-építésű felderítő hajója

Kapcsolódó hírek

Hajózás Tengerhajózás

Újabb királynő a Fincantieritől a Cunard Line-nak

iho/hajózás   ·   2024.04.21. 16:16

Az olasz hajóépítő 14 év elteltével adott át a hajózási társaságnak egy új tengerjáró hajót. A Queen Elizabeth és a Queen Victoria után a Queen Anne a harmadik, Monfalconében elkészült királynő – a Cunard negyedik hajóját, a Queen Mary II-t a francia Chantiers de l'Atlantique építette Saint-Nazaire-ben.