Mozdonyparádé a javából

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.08.20. 16:15
kiskep

Az egyik szép nyári napon mintha egy mozdonyparádé előtti sorakozót fújtak volna Oroszváron (Rusovce). Balról jobbra haladva először az új kabátban díszelgő 242.559-es Plehács várakozik rakott vonatával, aztán még egy színes Plehács, a 242.555-ös következik, amely a Lokorail tulajdona. A Lokotrans 770-ese ugyancsak menesztésre vár. A sor végén pedig a ZSSK Cargo, az egyetlen állami kézben lévő tehervasút 363.093-as pályaszámú mozdonya ácsorog egy autószállító kocsival és több zúzalékszállító kocsival a háta mögött.

Mozdonysorakozó Oroszváron<br>(fotók: railtrains.sk)

A legszembetűnőbb mozdony talán a fehér–kék színvilágú 242.559-es Plehács, amely a SŽDS magán vasúttársaság tulajdona, de még mindig Bulgáriában van bejegyezve (az oldalán található jelölés alapján, amely kezdete 52-BDŽ), Csehországon kívül még Szlovákiában és Magyarországon közlekedhet. A mozdonynak neve is van: Tereza. A gépet 1975-ben gyártották Pilsenben a Bolgár Vasutaknak (BDŽ). A járművet hazánkban is láthatjuk, a napokban például a lengyelországi Ostróda állomásról Tiszaújvárosba vontatja hosszú tartályvonatát.

A lengyelországi Ostróda állomásról Tiszaújvárosba közlekedő tartályvonat Párkány közelében

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek