Munkaügyi vita a Malév Ground Handlingnál

MTI   ·   2012.03.20. 19:14

A Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult a Malév Ground Handling üzemi tanácsa, az elbocsátásokról hozott munkáltatói döntés érvénytelenítése érdekében, mert úgy vélik, hogy a cégvezetés nem adta meg az egyeztetésekhez törvény szerint szükséges adatokat a munkavállalói oldalnak.

A vezetőség vagy felkészületlen volt, vagy szándékosan szabotálta az érdemi tárgyalásokat – áll a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) keddi közleményében.

Kifejtik: a Malév leállást követően Limburger Lóránt, aki a légitársaság mellett a Malév Ground Handling földi kiszolgáló vállalat vezetője is, február 6-án tájékoztatta az illetékes munkaügyi központot arról, hogy csoportos létszámleépítésre készül. Ezzel párhuzamosan a cégnél működő üzemi tanácsot és a szakszervezeteket is értesítette szándékáról. A szakszervezet szerint azonban csak többszöri felszólításra dolgozták ki és adták meg az elbocsátások általánosan érvényes szempontjait.

A munkáltató a napokkal később megindult egyeztetések során végig elzárkózott attól, hogy az egyes területekre vonatkozó bontásban megadja az elbocsátás keretszámait, fogalmaznak.

A cégvezetés – bár a konzultációra vonatkozó tartalmi kötelezettségeinek az üzemi tanács szerint nem tett eleget – február 27-én döntést hozott a csoportos leépítésekről. Az üzemi tanács ezért annak kimondását kéri a bíróságtól, hogy a cégvezetés jogellenesen hozta meg február 27-én a dolgozók elbocsátásáról szóló döntését, így az nem érvényes.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.