Múzeum születik, múzeum tűnik el

iho/repülés   ·   2011.09.28. 09:00
CF-105_Arrow_cimkep

Fél éven belül kilakoltatják a torontói Repülési és Űrmúzeumot. Néhány nappal ezelőtt a múzeum dolgozói bezárt ajtókat találtak kicserélt zárakkal és a kilakoltatási rendelettel a kilincsen.

A kanadai múzeum weboldala gyászszínekben, a kilakoltatás friss híreivel

A múzeum az egykori Downsview légibázison, a Bombardier egyik fontos telephelyén található, itt készítik a nálunk is ismert Q-400-asokat. A múzeum által elfoglalt épület területét azonban a kormány parkká, illetve sportcentrummá alakítaná, korcsolyázó- és hokipályákkal.

Az elképesztő Arrow replikája a múzeum-hangár előtt

A repülőmúzeumot egy nonprofit alapítvány működteti, amely komoly anyagi nehézségekkel küszködött, de épp most próbálta rendezni pénzügyeit. A múzeum féltett kincse annak az Avro CF–105 Arrow típusú, futurisztikus kinézetű, korát sok szakértő szerint messze megelőző szuperszonikus harcigépnek a replikája, amelynek programját közvetlenül a gyártás előtt gyanús körülmények között, állítólag az Egyesült Államok nyomására törölték. De olyan más sikeres konstrukciók is születtek itt, mint a Chipmunk, a Beaver és az Otter.

Az utolsó Concorde-leszállás Filtonban történt

Sokkal jobb hírek az óceán innenső oldaláról: a Bristol közelében fekvő Filtonban, a brit repülőgépgyártás egyik legfontosabb bázisán, ahol az angol–francia szuperszonikus utasszállítók brit példányai épültek, külön múzeumépületet kap a Concorde utolsónak leszállt példánya, a G-BOAF lajstromjelű gép, amelyet eddig szabadtéren állítottak ki.

Eddig a szabadban látogathatták az utolsó szuperszonikus utasszállítót

Filton mint repülőtér jövőre bezár, de az új épület a megmaradt nagyhangárokkal mint múzeumi-technológiai központ él majd tovább.

Kapcsolódó hírek