Nagy fehér parkolóház bringásoknak

MTI/iho   ·   2015.11.28. 13:45
tisza-tavi_kkpcentrum0

Alig fél év alatt, mintegy 500 millió forint uniós támogatásból felépült Magyarország legnagyobb kerékpáros centruma Tiszafüreden, a létesítményt várhatóan 2016 tavaszán vehetik birtokba a látogatók. Szabó Lajos, a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület titkára, egyben a projekt turisztikai szakértője elmondta: a három szintes, 1362 négyzetméter alapterületű, egyszerre akár száz kerékpáros fogadására is alkalmas komplexum alapkövét március végén tették le és a kivitelezés október végére befejeződött.

A teljes egészében európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztés nemcsak az infrastruktúrát bővíti, de számos innovatív kerékpáros szolgáltatást is biztosít a síkvidéki-, természet közeli kerékpározás szerelmeseinek. Ilyen lesz többek között a mobil kerékpár-szerviz, MP4 GPS-es túravezetés, sisakkamera kölcsönzés, pihenő, vagy a túrában elfáradt gyermekek, szülők visszaszállítása a kiindulási helyre.

Kilátó. Is. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Bugány János)

A projekt eredményeként legalább három új munkahely jön létre az új komplexumban, amely a számítások szerint működésének harmadik évétől évente 40-50 ezer látogatót fogadva önfenntartóvá válhat.

A beruházás része egy átfogó turisztikai fejlesztés-sorozatnak, amely 2020-ig összekapcsolja a Tisza-tavat a Nagykunsággal, a Hortobággyal és a dél-hevesi térséggel. Ennek érdekében egyebek mellett mintegy ötven kilométernyi új kerékpárút is megépül, kialakítva ezzel az ország egyik legjelentősebb egybefüggő kerékpárút-hálózatát.

A beruházásról márciusban mi is beszámoltunk. Akkor 958 millió forintba került a teljes projekt, azaz, ha most félmilliárdot költöttek a centrumra, akkor a maradék 458 millió forintból kell négy év alatt ötven kilométernyi kerékpárutat megépíteni. Ez autópálya-építésben is igen „komoly szint” lenne, gyorsaságban és drágaságban egyaránt. Hiszen így kilométerenként több mint kilencmillió forintba kerül a bicikliút... Csak szerintünk sok ez egy kicsit? A válaszért a magyar interweb mindentudóihoz fordultunk. Hiszen ezen az oldalon mindenre „megbízhatóan” tudnak válaszolni. Íme a felelet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek