Nagy filmhez nagyon nagy helikopter!

iho/repülés   ·   2012.06.21. 14:00
Mi-26-debrecen_cim

Miután a főváros kétszer is gyönyörködött a Die Hard 5. budapesti forgatása kapcsán a magyar légierő egy Mi-24-es harci helikopterének repülésében, most megérkezett a nagy filmhez egy igazán nagy helikopter – sőt: a legnagyobb.

Leszállás Debrecenben <br>(fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Az MTI képes jelentése szerint ugyanis a Bruce Willis-féle filmben szerepel majd az a Mi-26-os is, ami az elmúlt órákban szállt le a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren. A gép a fehérorosz rendkívüli helyzetek minisztériumának helikoptere. A gép tankolás után időközben megérkezett a Budaörsi repülőtérre.

A katonai célokra a hatvanas években készült Mi-6-os utódjaként fejlesztett Mi-26 jelenleg a világ legnagyobb, egyben legnagyobb teljesítményű helikoptere. Raktere összemérhető egy közepes szállítógépével, 20 tonna teher vagy kilencven(!) felfegyverzett katona szállítására alkalmas, nyolclapátos(!) rotorjának átmérője 32 méter, a farokrotor csaknem átmérője akkora, mint egy-egy kisebb helikopter főrotorjáé: 7,6 méter (egy MD-500-asé 8,03 méter).

Leszállás után Debrecenben

Maximális felszállósúlya 56 tonna, két Lotarev-hajtóműve egyenként csaknem 12 ezer lóerőt teljesít, 250 kilométeres óránkénti utazósebességre képes. Hat főnyi személyzettel repül, létezik kifejezetten kutató-mentő illetve sebesültszállító, sőt, légitanker-változata is.

Egykori budapesti szenzáció a Fortepan gyűjtéséből: egy BNV alkalmából a Dózsa György úton szállt le egy Mi-6-os valamikor a hatvanas években

Ennél nagyobb helikopter csak egy volt valaha is, de az a típus már rég nem repül: ugyancsak ennek a tervezőirodának a 30 tonnás hasznos terhelésre készült Mil V-12-ese, amiből azonban csak két példány épült, egyrészt technikai, főképp vibrációs problémák miatt, másrészt mert az oroszoknak a fejlesztés végére már nem kellett akkora helikopter, ami egy interkontinentális ballisztikus rakétát képes lett volna a kilövés helyére cipelni. A két prototípus egyikét néhány hónapja az iho/repülés stábja is megnézhette Monyinóban, a repülési múzeumban.

Kapcsolódó hírek