Namíbiai katasztrófa: nincs jele technikai hibának

iho   ·   2013.12.19. 08:00
cim2

Nincs jele technikai-mechanikai hibának a Namíbiában lezuhant utasszállító fekete dobozainak adatai között: ennyit, de csak ennyit hozott nyilvánosságra a namíbiai közlekedési minisztérium kommünikéje. A pilótafülke hangrögzítőjét és a fedélzeti adatrögzítőt is megtalálták az Embraer E-190-es roncsai között, annak ellenére, hogy a gép pokolian összeroncsolódott, és ez a becsapódás hevességét is jelzi. A rögzítőkön tárolt adatok azonban használhatóak, jelzi a közlemény.

Mint arról beszámoltunk, a november végén 33 áldozatot követelő katasztrófa egyelőre ismeretlen okok miatt következett be, annyi kétségtelen csupán, hogy a LAM Maputo-Luanda járatot repülő, mindössze másfél éves brazil gyártmányú gépe eltűnt a radarernyőkről, és a maradványait is csak egy nap elteltével találták meg egy nemzeti park területén.

A gép utazómagasságon, 380-as repülési szinten tartott Luanda felé, amikor az utolsó radaradatok szerint váratlanul magasságot vesztett, percenkénti hatezer láb sebességgel zuhant a föld felé. Korábbi jelentések igen rossz időjárásról beszéltek a régióban, de egyelőre azt sem tudni, hogy ez mennyiben köthető közvetlenül a szerencsétlenséghez.

A mozambiki polgári légügyi hatóság is azt is hangsúlyozta, hogy a gép légialkalmasságával nem volt probléma. A LAM és az Embraer egyelőre korainak tartotta bármiféleképp kommentálni az eddigi megállapításokat: a vizsgálók előzetes jelentése a balesettől számított harminc napon belül kell, hogy megjelenjen, tehát valószínű, hogy a rögzítőkön található főbb adatokat valamikor az év utolsó napjaiban hozza nyilvánosságra a testület. De még ezek ismeretében sem biztos, hogy már most felelősséggel meg lehetne jelölni a baleset okát, okait.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek