Ne keresd az aprót Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.05.03. 12:00
vili_01

Új menetjegyváltási lehetőség van Prágában a városi tömegközlekedésben közlekedő összes villamoson. Már érintős bankkártyával is kifizethető a vonaljegy és a napijegy is, ami jelentősen megkönnyíti az ide látogató turisták dolgát. Nem kell apró után kutatni, automatát, vagy újságárust keresni – csak simán csipogtatunk egyet a bankkártyánkkal.

(fotó: DPP)

A bankkártyás fizetés minden villamoson lehetséges, a középső ajtókon keresztül felszállva érhető el leggyorsabban a kártyás fizetést lehetővé tevő automata. Csak kiválasztjuk a jegy fajtáját és fizetünk. A villamosokon a 24 koronás 30 percig érvényes, 32 koronás 90 percig érvényes, valamint a 110 koronás 24 óráig érvényes jegyet lehet megvásárolni, és ezeknek a „féljegy” változatait. A menetjegyet már nem kell érvényesíteni, minden szükséges adat rajta van a kinyomtatott papírcetlin. Prágában már korábban bevezették a kártyás fizetést, de csak némelyik villamoson és járatokon. Jelenleg már minden járaton lehetséges a kártyás fizetés. A Banki Információs Technológiák céggel kötött négy évre szóló szerződést a Prágai Közlekedési Vállalat. A cégnek 1,99 százalékos províziót fizet a prágai „békávé” minden értékesített jegy árából.

A középső ajtó a nyerő

Az eddigi tapasztalatok szerint Prágában évente többezer jegyet adnak el bankkártyás fizetésen keresztül, a legtöbb felhasználó cseh (54 százalék), a külföldiek (46 százalék) között a legtöbb az amerikai, lengyel és német. A következő lépésben a buszokat is szeretnék felszerelni bankkártyás fizetést lehetővé tevő automatákkal, eddig csak a 119-es számú reptérre közlekedő járaton lehetséges a kártyás fizetés. Prága nem az első város Csehországban, ahol kártyás fizetési lehetőség van, válthatunk így jegyet például Ostraván, Karlovy Varyban, Liberecben, Plzeňben és még néhány más városban is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek