Ne packázz a Citaróval!

iho   ·   2013.05.10. 08:50

Május 8-án este egy hétfős csoport előzetes becslések szerint mintegy 250 ezer forintos kárt okozott Budapest egyik vadonatúj Mercedes Citaro autóbuszán azzal, hogy a jármű vészhelyzetben használandó ablaktörő kalapácsával betörték a busz egyik oldalablakát. Az eset – amelyet az autóbusz járműfedélzeti kamerái is rögzítettek – egy, a VT Transman által üzemeltetett 105-ös autóbuszon, az Opera megállóhely elhagyása után történt. A járművezető riasztást adott le a központi diszpécserszolgálatnak, és a jármű GPS koordinátái alapján a rendőrség járőrei perceken belül megjelentek a helyszínen. A jármű vezetője a rongálókat feltartóztatta a rendőrjárőrök kiérkezéséig. A rendőrség eljárást indít az elfogott vandálok ellen.

A BKK a hozzánk eljuttatott közleménye szerint minden törvény adta lehetőséggel küzd és küzdeni fog az ilyen és hasonló felesleges károkozások megelőzése és elkerülése érdekében. Minden, Budapesten újonnan üzembe helyezett tömegközlekedési eszközt járműfedélzeti kamerával szerelnek fel az utasok és a vagyon védelmében. Kamera rögzíti az eseményeket a jövőben, így a Mercedes-buszok mellett az új metrószerelvényeken, az MAN trolibuszokon, s folyamatban van már a Combino villamosok bekamerázása.

A Budapesti Közlekedési Központ és szolgáltatói minden esetben együttműködnek a rendőrséggel, és minden segítséget megadnak az esetleges jövőbeni tettesek mielőbbi elfogásához. Az új járművek technikai berendezései (kamerarendszer, GPS pozicionálók, Futár) ehhez jelentős segítséget adnak, mivel a tárolt felvételek egyértelműen mutatják, hogy mi is történt pontosan.

A Budapesti Közlekedési Központ és a VT Transman köszönetet mond a járművezetőnek a bátor fellépéséért.

A tettesek a BKK felvételén

Kapcsolódó hírek