Négy komp, 25 hajó, optimális vízállás

MTI   ·   2013.05.16. 13:30

Tavaly a kompon szállított járművek száma 6,4 százalékkal, az utasoké 4,5 százalékkal emelkedett és 1 százalékkal nőtt a személyhajók utasforgalma is az előző évi adatokhoz képest, mondta a cég vezérigazgatója, Horváth Gyula. A Szántód–Tihany között közlekedő kompon 2012. január elsejétől augusztus 21-ig 252,4 ezer járművet és 722 ezer 600 utast szállítottak. A tavalyi számokat szeretnék megismételni, a cég üzleti terve nem számol csökkenéssel.

A társaság stabilan nyereséget termel, a 2012-ben elért árbevétel 5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, s megközelítette a 2 milliárd forintot. A nyereség 63 millió forintot tett ki, amely háromszorosa a tervezettnek. A Balatoni Hajózási Zrt. közel 300 dolgozót foglalkoztat.

A vezérigazgató elmondta, hogy a hajózási társaság márciusi, a húsvéti, és a május elsejei teljesítménye elmaradt a tavalyitól, a lemaradás ledolgozása nagy erőfeszítést igényel. A vezérigazgató a forgalom elmaradását részben a márciusi télies időjárással, részben azzal magyarázta, hogy míg tavaly hosszú hétvégére esett a május elseje, addig az idén egynapos ünnep volt.

A most is zajló jelentős beruházások között említette, hogy uniós pályázat segítségével megújul a siófoki móló és a tihanyi kikötő. Az összesen 160 millió forintos beruházást az első félév végén adják át. Horváth Gyula közölte: két, a horvátországi Zadarban legyártott gyorshajó áll üzembe augusztusban és szeptemberben, építésük még folyamatban van. Ezek a beruházások összesen mintegy háromszázmillió forintba kerülnek.

Az idén májustól Balatonmáriafürdő, Balatongyörök és Szigliget önkormányzatának támogatásával indítottak új járatot, amely az érintett települések turisztikai látványosságainak megismertetésében segít. A kerékpáros-forgalom további fellendítése érdekében a hajózási társaság az idén nem emelte a felnőttkerékpárjegy árát, az új járaton pedig akciósan, 500 forintért, féláron szállíthatják az utasok a biciklijeiket. A cég a bringásturizmus jobb kiszolgálása érdekében az idén az Akali vízibusz hajóját is átalakította, alkalmassá téve 30 kerékpár szállítására.

A vezérigazgató elmondta, hogy a Balaton vízállása a hajózáshoz éppen optimális, további vízleeresztés szerinte nem szükséges. A helyi zivatarok nem emelik érdemben a vízszintet, a tó vízszintje a 25 Celsius-fokos hőmérséklet feletti párolgás miatt napi 1 centimétert csökken. A cég 22 kikötőjében 25 személyhajóval és 4 komppal biztosítja a menetrend szerinti közlekedést.

Kapcsolódó hírek