Négy napot hosszabbodik az időjárás miatt a 11-es vonal felújítása; az utolsó napokon a teljes vonalat pótlózzák

MÁV/iho   ·   2024.09.25. 15:00
00_gyor-veszprem

A Győr–Veszprém vonalon a nyár elején kezdődött, eredetileg október 6-áig tartó pályafelújítás miatt változott a közlekedési rend, Zirc és Veszprém között pótlóbuszok közlekednek. A völgyhidak felújításánál a munkák egyes fázisait hátráltatta a nyári tartós hőség, valamint a második hídszerkezet beemelésekor az esős, szeles időjárás. Ennek következtében – az eredetileg október 6-áig tervezett vágányzár – négy nappal tovább tart. Október 10-én hajnalig a befejezik a hidak környezetében a vágányépítést és a kapcsolódó utómunkákat.

Mivel október 7-étől 9-éig Győrszabadhegynél is pályakarbantartást végeznek, ezért a Győr–Veszprém vonal teljes szakaszán buszok helyettesítik a vonatokat. Néhány hajnali vonat helyett 10-én is buszok szállítják az utasokat. Ezzel egy időben a Győr–Celldömölk vonal Győr és Győrszabadhegy közötti szakaszán is pótlóbuszok járnak majd.

Győr–Veszprém vonal

A Győr–Veszprém vonalon október 6-áig pályafelújítás miatt változott a közlekedési rend, a vonatok menetrendjéhez igazodva Zirc és Veszprém között pótlóbuszok közlekednek. A vágányzári munkálatok meghosszabbítása miatt október 7-étől 10-én kora reggelig a teljes vonalon, Győr és Veszprém között közlekednek pótlóbuszok.

Pótlóbuszok közlekedési rendje:

A közút vonalvezetése miatt többféle útvonalon biztosítjuk az eljutást a pótlóbuszokkal az egyes településekre:

Győr és Veszprém között gyorsjáratú pótlóbuszok közlekednek, amelyek nem érintik Győr-Gyárváros, Tarjánpuszta, Győrasszonyfa, és Veszprémvarsány állomásokat, megállóhelyeket. Ezeket a Győr–Bakonyszentlászló viszonylatban közlekedő pótlóbuszok érintik, amelyek Győrből korábban indulnak, oda pedig később érkeznek, így Bakonyszentlászló állomáson biztosítható a csatlakozás Veszprém irányába, illetve irányából.

A közúthálózat vonalvezetése miatt Vinye megállóhelyet a Győr és Veszprém közötti gyorsjáratú pótlóbuszok szintén nem érintik. Vinye és Bakonyszentlászló között külön pótlójáratok közlekednek, melyekhez bakonyszentlászlói átszállással biztosítják a csatlakozást Győr és Veszprém felé.

Október 10-én kora reggelig még pótlóbuszok közlekednek a (39549, 39569 és 39519-es számú) vonatok.

(fotók, térkép: MÁV)

A többféle útvonalú buszok a következő állomásoknál, Volánbusz megállóknál állnak meg, helyenként a vasútállomásoktól jóval távolabb:

  • Győr vasútállomásnál: helyközi autóbusz-állomás
  • Győr-Gyárváros buszmegálló
  • Győrszabadhegy, Szabadhegy vá. buszmegálló
  • Nyúl, vendéglő buszmegálló
  • Pannonhalma, Takarékszövetkezet buszmegálló (a vasútállomástól 1,3 kilométerre)
  • Tarjánpuszta, Kossuth utca buszmegálló (a vasútállomástól 400 méterre)
  • Győrasszonyfa, Kossuth út buszmegálló (a vasúti megállótól 500 méterre)
  • Veszprémvarsány vasútállomás
  • Bakonygyirót, autóbusz-váróterem megállóhely (a vasúti megállótól 600 méterre)
  • Bakonyszentlászló vasútállomás
  • Vinye, vasúti megállóhely
  • Porva-Csesznek: Csesznek, Suttony buszmegálló (a vasútállomástól 4,8 kilométerre)
  • Zirc vasútállomás
  • Eplény, Újtelep buszmegálló (a vasútállomástól 1,6 kilométerre)
  • Veszprém vasútállomás

A vasúttársaság a pótlóbuszok férőhely-kapacitását az utazási igényekhez igazította, figyelembe véve a várható turisztikai forgalmat is. A kirándulóknak a Bakony24 napijegyet ajánlja a MÁV-Start, amivel Győr felől javasolják a megközelítést.

A csoportos utazást minden esetben jelentsék be, hogy a megnövekvő igényre felkészülhessen a vasúttársaság!

Az október 10-éig tartó munkálatokról

A pályafelújítás során kicserélik a Gyökeres-árok és a Répás-árok felett átívelő, egyenként 21 méter támaszközű, 128 éves, felsőpályás, rácsos tartós acélszerkezetű völgyhidat. A hidak 85 éve nagyobb, illetve két éve kisebb felújításon estek át, azonban cseréjük mára már halaszthatatlanná vált. Az új hidak az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével készültek, a régi hidakkal pontosan megegyezők lesznek. A hídcserék mellett megújulnak a hídfők, illetve közel 300 méteren a pályát is teljesen felújítják, a talpfák egy részét betonaljra cserélik, majd 2,5 kilométeren vágányszabályozást is végeznek. A munkálatok eredményeként javul a vasúti közlekedés kiszámíthatósága, pontosabbak lehetnek a vonatok, ugyanis várhatóan 400 méteren szűnik majd meg az eddigi sebességkorlátozás. A vágányzár alatt gyérítik a növényzetet, kivágják a vasúti közlekedésre veszélyes fákat is, illetve több átjáró karbantartását, felújítását is elvégzik.

A völgyhidak felújításánál a munkák egyes fázisait hátráltatta a nyári tartós hőség, valamint a második hídszerkezet beemelésekor az esős, szeles időjárás. Ennek következtében – az eredetileg október 6-áig tervezett vágányzár – mintegy három nappal hosszabb ideig tart. Október 10-én hajnalig a szakemberek befejezik a hidak környezetében a vágányépítést és a kapcsolódó utómunkákat.

Győr–Celldömölk vonal

A Győr–Celldömölk vonalon október 6-áig Győrszabadhegy és Pápa között, majd október 7–9-éig Győrszabadhegynél végeznek karbantartást. Emiatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek: Győr és Pápa között pótlóbuszok járnak október 6-áig, október 7–9-éig pedig Győr és Győrszabadhegy állomások között közlekednek pótlóbuszok.

Vonatközlekedés október 6-áig

A vonatok Pápa és Celldömölk között a megszokott menetrend szerint közlekednek, ehhez csatlakoznak a pótlóbuszok. Pápáról az esti utolsó vonat később, 0:24-kor indul Celldömölkre (9258), Celldömölkről az első két hajnali vonat korábban, 3:35-kor és 4:23-kor indul Pápára (9219, 9229).

Az eredeti menetrendhez képest akár 20–50 perccel hosszabb eljutási idővel kell számolni.

Pótlóbuszok közlekedési rendje:

A lezárt szakaszon két eltérő megállási rend szerint indulnak pótlójáratok. A közvetlen gyorsjáratok Győr és Pápa között csak Győrszabadhegyen állnak meg. A Győr és Pápa közötti településeket kiszolgáló pótlóbuszok menetideje hosszabb, a Győrből a megszokott vonatindulásokhoz képest 47–51 perccel korábban induló pótlóbuszok csatlakoznak Pápán az eredeti vonathoz, illetve a Győrből a megszokott vonatinduláshoz képest 9–13 perccel később induló pótlóbuszokkal Pápán az egy órával későbbi vonatra lehet átszállni. Minden Celldömölkről érkező vonathoz Pápán csatlakozik mindkét útvonalon közlekedő pótlóbusz, de a vonatokénál hosszabb menetidejük miatt később érkeznek meg Győrbe.

A pótlóbuszok az alábbi Volánbusz megállókban állnak meg:

  • Győr: helyközi buszállomás
  • Győr-Gyárváros: Győr, Gyárváros (a vasútállomástól 750 méterre)
  • Győrszabadhegy: Győr, Nádorvárosi köztemető
  • Ménfőcsanak felső: Győr (Ménfőcsanak), Királyszék út
  • Gyömöre-Tét: Gyömöre-Tét vasúti megállóhely
  • Szerecseny: Szerecseny, autóbusz-forduló (a vasútállomástól 880 méterre)
  • Gecse-Gyarmat: Gecse-Gyarmat vasútállomás. bejárati út
  • Vaszar: Vaszar, Vasút út (a vasútállomástól 1100 méterre)
  • Pápa: a vasútállomás előtt

A karbantartásról

A Győrszabadhegy–Pápa szakaszon a lezárás ideje alatt kerethíd beépítést, hídkarbantartást, vágányszabályozást és ágyazatpótlást végeznek. A vonalszakaszon lévő vasúti átjárókat a vágányzár ideje alatt egyszer éjszaka 3-4 óra időtartamra lezárják a vasúti munkagép elhaladása miatt. Gyömörén a Petőfi utcai vasúti átjáróban október 2-án és 3-án napközben is félpályás lezárást vezetnek be. A vasútvonal mentén a vasúti munkagépek haladása és a munkálatok miatt helyenként a településeken is nagyobb zajhatásra kell számítani, emiatt a lakosság türelmét és megértését kéri a MÁV.

Közlekedési rend október 7–9-éig

A Győr–Celldömölk vonalon október 7-étől 9-éig Győrszabadhegy elágazás–Győrszabadhegy állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vonatok helyett Győr és Győrszabadhegy között pótlóbuszok szállítják az utasokat valamennyi vonat helyett, módosított menetrend szerint.

A buszok Győrből, a helyközi buszállomásról korábban indulnak, oda később érkeznek, és Győr-Gyárváros megállóhelyet nem érintik. Azt a megállóhelyet külön pótlóbuszok szolgálják ki hosszabb menetidővel.

A Helikon Interrégiók és a személyvonatok Győrszabadhegy, Celldömölk, Balatonszentgyörgy, Kaposvár és Pécs között a megszokott menetrend szerint közlekednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút Városi vasút

InnoTrans 2024, első nap

iho/vasút   ·   2024.09.25. 12:00

Tizennegyedik alkalommal is megnyitotta kapuit a Berlin Messén a világ legnagyobb vasúti szakkiállítása és -vására. Hidrogénüzemű villamos, akkumulátoros motorvonat és tolatómozdony – a szeptember 24-ei eseményekből szemlézünk.