Negyvenkét milliárdos pótdíjcsekk az NGM-nek

MTI   ·   2012.01.10. 12:48

Az LMP fővárosi frakciója egy 42 milliárd forintról szóló pótdíj-befizetési csekket adott át Matolcsy Györgynek címezve kedden a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM).

Somfai Ágnes, a párt fővárosi frakciójának helyettes vezetője a minisztérium József nádor téri épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: 32+10 milliárd forintról szól a csekk, ebből 32 milliárd az év végén zárolt normatív támogatás, 10 milliárd pedig az a fogyasztói árkiegészítés a tanuló- és nyugdíjas bérletek után, amelyet soha nem fizetett ki az állam.

A képviselő egy levelet is átadott a minisztériumnak, amelyben azt kérik, hogy az NGM fizesse meg a tartozását. Somfai Ágnes elmondta: csak az után lehet beszélni a BKV finanszírozásának hosszú távú megoldásáról, ha ezt a tartozást kiegyenlítik. Hozzátette: a kormányzatnak semmibe nem kerül a budapesti közösségi közlekedés finanszírozása, mert 33 milliárd forintot a BKV járulékok formájában befizet az államnak.

Egységes közlekedési kasszával a képviselő szerint megoldható lenne a közlekedés finanszírozása; kifejtette, hogy a közlekedésből származó bevételeket, így a teherforgalmi behajtási díjakat, a BKV reklámfelületeinek értékesítéséből, a jövőben bevezetendő dugódíjból, valamint a parkolási bevételekből származó pénzeket is erre lehetne felhasználni. Somfai Ágnes szerint a jegyárusítási rendszert, valamint a jegyrendszert is át kell tekinteni.

Hozzáfűzte, hogy a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztási törvényt is újra kellene írni, mert jelenleg minden bevétel a kerületeké.

Kapcsolódó hírek