Nehézkes a közlekedés Románia déli részén a téli időjárás miatt

MTI/iho   ·   2018.02.26. 14:39

Románia déli és keleti részén nehézkesen zajlik a közlekedés a téli időjárási viszonyok miatt. Hétfő hajnaltól narancssárga jelzésű fagyriadó van érvényben, hiszen a február végi időszakhoz képest szokatlan hideget mérnek, helyenként mínusz húsz Celsius fok alá csökkent a hőmérséklet. Hétfőn reggel a székelyföldi Gyergyóalfaluban mérték a leghidegebbet egész Romániában, ott a hőmérséklet mínusz huszonkét Celsius fokra süllyedt.

A román vasúttársaság harminchét járatot volt kénytelen törölni az ország déli részén, ezek többsége személyvonat, de a Bukarest és Konstanca, valamint a Nagyszeben és Craiova közötti járatokat is törölték. A vasúttársaság közlése szerint ez mintegy négy százalékát jelenti a CFR által működtetett ezerkétszáz járatnak.

Teleorman megyében lezártak néhány országutat, hogy eltakarítsák a lehullt havat, az útügyi társaság arra figyelmeztette a gépkocsivezetőket, hogy csak akkor induljanak útnak, ha halaszthatatlan dolguk akad. Bizonyos utakon forgalomkorlátozást vezettek be, így tilos közlekedni a három és fél tonnánál nagyobb járművekkel. Romániában bezárták a kikötőket az erős szél miatt. Bukarestben a szél tizenöt-tizenhat kilométer per órás sebességgel fúj, emiatt az emberi szervezet által érzett hőmérséklet mínusz tízenhét Celsius fokra is csökkenhet. Hétfőn és kedden felfüggesztették az oktatást Románia hat déli megyéjében és Bukarestben.

A meteorológiai intézet hétfőn kora délután újabb figyelmeztetést adott ki, e szerint a következő órákban erősödni fog a havazás Románia déli és keleti részén, a hófúvás várhatóan még jobban megnehezíti a közlekedést. Hétfő estétől számítanak kiadósabb havazásra, így kedden reggel a hóréteg vastagsága elérheti a tizenöt-harminc centimétert.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek