Nem ad a kormány plusz pénzt a metróra

iho   ·   2017.06.02. 10:06

A kormány által annak idején elfogadott, 137,5 milliárd forintos felújítási kereten túl nincs lehetőség a 37,1 milliárd forint többletköltség kifizetésére – ezzel az eredménnyel zárult a június első napján megtartott találkozó. Tarlós Istvánnal egyetlen lehetősége maradt: a június 7-ei kormányülésen még megpróbálhatja meggyőzni a kabinetet az összeg folyósításáról.

A kormányzat véleménye szerint ugyanis a 137,5 milliárd forintos összeget pont a főpolgármester kérésére határozták meg, a támogatási szerződést pedig 2016-ban már megkötötték. Szóbeli ígéretek ugyan elhangzottak azóta is a többletköltségek fedezésére, ám Lázár János kancelláriaminiszter a legutóbbi Kormányinfón azzal utasította vissza a további pénzek kifizetését, hogy a főváros és a BKV adósságállományát a kormányzat átvállalta, és nyomatékosította az eredeti szerződésben szereplő 137,5 milliárd forint folyósítását is.

Ezt az összeget a Városházán a 4-es metró bekerülési költségeit alapul véve számolták ki, ez nem a teljes bekerülési költséget, hanem az úgynevezett mérnökárat takarja. A számításokat a közbeszerzés kiírása előtt másfél évvel készítették, a költségnövekedés – hasonlóan a többi nagy kormányzati beruházáshoz – nem meglepő – írja a Magyar Nemzet Online.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek