Nem égett a szaúdi válogatott gépe

iho   ·   2018.06.19. 08:58
saudi_engine1_cim

Madárütközés okozta a hajtóműgondot annál a repülőgépnél, amely Szaúd-Arábia nemzeti válogatottját szállította a futball világbajnokság két helyszíne között. A VP-BNP lajstromjelű Airbus A319-es Szentpétervár felől Rosztovba tartott, amikor a végső megközelítés fázisában a jobboldali CFM-56-as hajtóműből lángok törtek elő, de a gép probléma nélkül leszállt az új rosztovi repülőtéren. A Rossiya légitársaság közleménye szerint a hajtómű nem égett, és a madárütközés ellenére a leszállás alatt végig tolóerőt szolgáltatott.

Az, hogy egy gép valamelyik hajtóművébe madár kerül, viszonylag gyakori incidens, ennek során léphet fel az úgynevezett pompázs-jelenség, a kompresszor „nyomáslengése”, és ez vezet a látványos lángnyelvekhez. Amúgy viszont a nagygépek hajtóműveit arra vizsgáztatják, hogy ilyen esetben ugyan lehet, hogy károsodik a hajtómű, de ne robbanjon szét, ne okozzon további problémákat és lehetőség szerint ne is gyulladjon ki.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek