Nem ez volt a cég első hídomlása

MTI   ·   2012.11.05. 13:23

Több száz millió euró értékű új megbízásra számíthat az a cseh vállalat, amely az egyik kivitelezője volt a pénteken a szlovákiai Kiskerény (Kurimany) közelében leomlott autópályahídnak – közölte a Plus jeden den szlovák bulvárlap.

A lap értesülése szerint a Bögl és Krysl nevű cseh cég – amely a szlovák Váhostav építővállalattal közösen vett részt a ledőlt híd kivitelezésében – tagja annak a konzorciumnak, amely elnyert egy 245 millió eurós megbízást a szlovák vasúttársaságtól egy vasúti szakasz megépítésére. A Markíza szlovák kereskedelmi televízió információi szerint a Bögl és Kryslhez 2007 óta négy tragédia köthető.

A Plus jeden den szerint a cseh cég úgy nyerte meg a kivitelezésre kiírt pályázatot, hogy képviselői ellen Csehországban jelenleg is folyamatban van egy – a pénteki tragédiához hasonló – baleset miatti per. A vállalat ugyanis beszállítóként részt vett annak a közúti hídnak a felújításában, amely 2008 augusztusában beomlott a csehországi Moravská Studénka település közelében. A vasúti átjáróként szolgáló híd romjaiba belerohant egy nemzetközi gyorsvonat. A tragédiának nyolc halálos áldozata és csaknem száz sérültje volt. Az ügyben indult per jelenleg is tart.

A pozsonyi lap szerint a szlovák vasúttársaság azzal érvel: a hasonló pályázatok elbírálásakor az ártatlanság vélelmének elvét kell alkalmazniuk, így, mivel a cég ellen zajló eljárás még nem zárult le, az annak során megfogalmazott vádak sem lehetnek mérvadóak.

A szlovák hatóságok tovább vizsgálják a péntek délutáni hídomlás körülményeit. A D 1-es autópálya épülő hídja szakadt le a kelet-szlovákiai Kiskerény és Illésfalva (Iliasovce) között. A balesetben négyen meghaltak, tizenegyen megsérültek.

Kapcsolódó hírek