Nem jön Budapestre a Regiojet horvátországi fürdősvonata az idén

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.03.13. 18:45
RJ

A cseh magánvasút tengerparti járata június 3. és szeptember 26. között közlekedik, Magyarországon viszont nem áll meg. 

A RegioJet cseh magánvasút elkezdte a jegyértékesítést a nyári szezonban induló fürdősvonatára, amely Prágából Fiumébe (Rijeka), illetve Splitbe közlekedik június 3. és szeptember 26. között. A járat júniusban és szeptemberben heti három alkalommal, júliusban és augusztusban pedig naponta közlekedik. A vonatjegy árai Csehországból nézve több mint kedvező, igazából szinte fillérekért lehet eljutni a horvát tengerpartra: ülőhelyes kocsiban 590 koronától, azaz 23,90 eurótól, fekvőhelyes kocsiban pedig 790 koronától, azaz 31,90 eurótól kaphatók már jegyek. Persze ezek száma korlátozott, s jó előre kell helyet foglalni. Ettől valamivel drágább a Splitbe szóló jegyek ára, ülőhely 890 koronától (34,90 eur), fekvőhely pedig 1090 koronától (42,90 eur) kapható. Ez a nagyon kedvező árfekvés viszont csak néhány járaton érhető el a szezon elején és végén, a júliusi és augusztusi indulások ettől egy kicsit magasabb szinten kezdődnek. 

A járat esetében az idén más útirányt választottak, nem jár majd Budapesten keresztül, Csorna és Zalaszentiván érintésével jut el dél felé. Magyarország területén sehol nem nem áll meg a vonat. Mindkét célállomáson továbbra is lehetőség lesz tovább utazni buszokkal a horvát tengerparti üdülőhelyek valamelyikébe. A szolgáltatást illetően az eddig megszokott skála lesz elérhető a vonaton, a tapasztalatok tükrében megnövelik a csendes szakaszok számát a járatokon. A jegyárban mindenki számára ingyenes a: 

  • Helybiztosítás
  • Kávé, víz, mentatea, narancslé
  • Wi-Fi
  • Napilapok
  • Fedélzeti szórakoztatórendszer (filmek, zene)

A Business osztály fülkéiben bővített ellátás jár, amely egy pohár pezsgőt is magában foglal.
Ezen felül az utasoknak lehetőségük van a RegioJet fedélzetén vásárolni az ital- és ételkínálatából. Néhány példa az étlapról: sushi, saláták, szendvicsek, sütemények, sörök. 

Ami a menetrendet illeti, nagy változás nem lesz. még így sem rövidül a menetidő jelentős mértékben, hogy nem jár majd be Budapestre a járat. Csehországban két új megállót szolgál ki a járat Prága és Brünn között, majd az országot elhagyva csak Pozsonyban és Zágrábban áll meg a vonat, majd Ogulin állomáson szelik ketté a szerelvényt, Rijeka és Split felé. A sokat kritizált feszes forda, ami miatt gyakoriak voltak tavaly nyáron a többórás késések, megmarad, sőt, Splitban még 20 perccel kevesebb is lesz erre. A RegioJet viszont azt állítja, hogy most majd jobban fogja kezelni a helyzetet, s útközben sokkal több lehetőség lesz az esetleges késéből lefaragni. Egy szerelvény maximális kapacitása több mint 600 fő lesz, ami tizenötkocsis szerelvénynek felel meg. A járat Prágából 16:38-kor indul, Rijeka állomásra 10:19-kor, a dalmáciai Splitbe pedig 13:43-kor érkezik, vissza pedig Splitből 15:33-kor, Rijekából pedig 20:05-kor indul, Prágába 13:14-re érkezik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek