Nem kuka a kupé! Az ÖBB bemutatta az új railjetet

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.06.18. 12:00
NewRJ_01

Az ÖBB osztrák vasúttársaság bemutatta az új generációs railjet szerelvényeket, amelyeket a Siemens bécsi gyárában gyártanak. Az ÖBB összesen nyolc új railjet szerelvényt rendelt, amelyek a tervek szerint 2023-ban már utasokat is szállíthatnak. A legvalószínűbb, hogy az olaszországi célállomásokra, a Brenner-hágón át közlekedő railjeteken bukkannak majd fel.

Fotók: ÖBB/Siemens

Az új generációs railjetek belső dizájnját a brit PriestmanGoode stúdió készítette. A végleges döntés előtt még egy utasok közötti felmérést, közvélemény-kutatást végeztek, amiből kiderült, hogy az utasok igazából több magányra, nagyobb kényelemre és individualitásra vágynak leginkább. Ez alapján döntött úgy az ÖBB, hogy több mint 500 férőhelyet a szerelvényben kupékba rendezve helyeznek el. A railjetek így már nem kizárólag termes elrendezésűek lesznek. A kupékat főleg a családok kedvelik, de az üzleti célból utazók között is kedveltek. Arról egyelőre nincs információ, hogy milyen arányban lesz kupés-termes elrendezésű a szerelvény.

A kupés után itt a termes elrendezés

Az új generációs railjetek a mostani hét helyett kilenckocsis szerelvények lesznek. Az ülések több pozícióba állíthatók lesznek. Már nem csak klasszikus konnektorok lesznek a vonatban, hanem vezeték nélküli töltésre (Qi) is alkalmasak lesznek. A többcélú térben kényelmesen elférnek majd a kerékpárok, hódeszkák és sícuccok is. Az osztrákoknak eddig 60 railjetjük van, a cseheknek pedig hét van belőlük.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek