Nem lesz a nemzeti vagyon része a HungaroControl és a Rába, bármikor eladható mind a két cég

iho   ·   2021.12.11. 12:00

Csak a tárgysorozatba vételen múlik, mikor szavazza ezt meg a kormánytöbbség.

Hende Csaba, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke, korábbi honvédelmi miniszter nyújtotta be az „egyes vagyongazdálkodási tárgyú rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodást és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvények módosításáról” szóló törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében a jövőben nem lesz a nemzeti vagyon része a HungaroControl és a Rába – erről szavazniuk kell még a képviselőknek, de az utóbbi időben viszonylag ritkán fordult elő az, hogy egy beterjesztett kormánypárti törvényjavaslatot, törvénymódosítást ne fogadott volna el a kormánytöbbség.

A 2011. évi CXCVI. törvény szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon körébe tartozik sok más mellett a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. és a Rába Járműipari Holding Nyrt.

Még.

Hende Csaba törvénymódosító javaslatának értelmében ugyanis a törvényben szereplő táblázatból kikerülnek ezek a cégek három másikkal együtt, egészen pontosan:

„hatályát veszti

  • a HM Armcom Zrt. 100%,
  • a HM Currus Zrt. 100%,
  • a HM Arzenál Zrt. 100%,
  • a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. 100% és
  • a Rába Járműipari Holding Nyrt. 50%+ 1 szavazat

szövegrész.”

A törvénymódosító javaslat indoklásában ezzel összefüggésben az olvasható,

„a védelmi ipari beszerzés központosítása érdekében szükséges egységes tulajdonosi struktúra kialakításához szükséges technikai módosítás, valamint a jogszabályi koherencia biztosítása érdekében szükséges módosítás.”

Ahogy a fönti fölsorolásból is kiderül, a HungaroControl teljesen állami tulajdon, a Rábában viszont csak többségi tulajdonos a magyar állam. A Rábának jelenleg 13 millió 473 ezer 446, ezer forintos részvénye van, ebből 120 ezer 681 részvény a cégé.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek