Nem tréfadolog!

iho   ·   2015.03.31. 18:45
00kicsi

Hazai útikalanddal kezdi a tavaszt nagyvasúti rovatunk: a Déli Vasutat elkerülő, hagyományos útvonalon, vezérálláson utazott munkatársunk Tapolcára. A Déli pályaudvar alagútjának karbantartása, a támfal omlásának elhárítása miatt Kelenföldről, Székesfehérvár átépítése miatt Pusztaszabolcson át közlekedtek a tapolcai vonatok.

Irány a Vadnyugat! Indián támadásra, banditákra, sőt, megkockáztatjuk: kaliforniai aranyra sem számíthatnak az Egyesült Államok nyugati vidékeit vasúton bejárók. Na de akkor mire? Los Angeles városi közlekedéséből indulva (számos, Magyarországon gyártott NABI-autóbusz is közlekedik itt) igen részletes beszámolót olvashatunk négy állam: Arizona, Kalifornia, Nevada és Utah vasútjairól.

Ausztriában, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban járt kisvasúti rovatunk. A Pinzgauer Lokalbahn a magyar millennium évében kezdődött, és két évvel később befejeződött építése közel hozta Európa egyik legnagyobb csodáját, a Krimmli-vízesést a kirándulókhoz. A vonal a múlt század hatvanas éveiben bekövetkezett utasszám-csökkenést, több árvizet (az 1987-es katasztrofális mértékű volt) és súlyos balesetet átvészelve ismét reneszánszát éli.

Itt az első CAF-villamos! Már beszámoltunk róla, most a magazin címlapján is találkozhatnak Budapest első baszk tujájával. Egyelőre csak a VJSZ (Fehér úti főműhely) kerítésén belül lehetett lencsevégre kapni a járművet, várjuk a feltűnését a villamoshálózaton is.

A nürnbergi játékvásáron kívül történt egy és más a modellezésben is. Az olasz A.C.M.E. a Dunakeszin felújított cseh IC-kocsik gyártásába fogott, az Y-kocsik igen sok hazai és közép-európai témájú terepasztal díszei lehetnek. A narancsvörös-fehér kocsikkal élőben, nagyban is sokat találkozhat a vasútbarát – míg az új, kék festés történelmivé nem teszi ezt az arculatot is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek