Németország: terjed az éjszakai tilalmak hulláma

iho/repülés   ·   2012.04.23. 12:00
cim1

Észak-Rajna-Vesztfália kormánya éjszakai repülési tilalmat rendelt el Köln/Bonn repülőterére, a teherszállítók forgalmán kívül valamennyi fel- és leszállást leállított éjfél és reggel öt óra között.

A döntés az ATW Online információja szerint évi hatezer gépmozgást érint. A repülőtér vezérigazgatója közleményében azt állítja, hogy a tartományi kormány határozatának nincs törvényes alapja, az éjszakai forgalom tiltása lerombolhatja a tartomány légiiparát és munkahelyeket veszélyeztet. A több mint tízmilliós évi forgalmat bonyolító repülőtér a német szövetségi közlekedési tárcához nyújt be fellebbezést.

(fotók: Köln/Bonn International)

Ugyanakkor a teherszállítók is attól tartanak, hogy a rájuk vonatkozó kivétel nem lesz hosszú életű. Mint korábban elmondtuk, a német bíróságok két szinten is jóváhagyták a frankfurti repülőtérre kimondott éjszakai tilalmat, ami kifejezetten az ottani hatalmas Lufthansa-cargoközpont forgalmát teszi jelentős részben lehetetlenné.

Mint arról is beszámoltunk, a tilalomhullám egy még nem is működő németországi repülőteret is elért: nem fogadhat és indíthat majd repülőgépeket a három éve épülő, és nyáron megnyíló Berlin Brandenburg International Airport, ugyancsak éjfél és reggel öt óra között.

Ugyanakkor a kölni reptérigazgató arra figyelmeztetett, hogy a különböző légikikötők helyzete és forgalma nem összehasonlítható. Kölnben például épp azért nem várható a lakosság számára komolyabb könnyebbség, mert az éjszakai cargoforgalom még zajosabb, mint a kisebb utasszállító gépeké.

Az Air Berlin vezérigazgatója nyilatkozatában keményen bírálja a döntést. Hartmut Mehdorn a német közlekedési minisztert az intézkedés felülbírálatára szólította fel, jelezve, hogy légitársasága számára a tilalom hetente 28 járat kiesését jelentené a nyári időszakban. Mehdorn külön bírálta a tartományi kormányt, amiért rövid határidővel rendelte el a tiltást, szerinte ezek a lépések képtelenné teszik mind a légitársaságokat, mind a repülőtereket arra, hogy biztonsággal tervezzék meg a jövőjüket.

Kapcsolódó hírek