Neten a hazai járműgyártás fénykora

Istvánfi Péter   ·   2012.10.08. 16:30
00

A hazai automobilizmus és járműgyártás legismertebb kutatója, a magyarjarmu.hu oldal egy különleges összeállítással lepte meg olvasóit: elkészítették a hazai karosszériakészítők enciklopédiáját. Az 1899 és 1949 közötti időszakot felölelő gyűjteményben az egyes cégek székhelye és működésük évei mellett a névre kattintva egy rövid leírást is kaphatunk a cégekről.

Az automobilizmus hajnalán az autógyárak döntően csak hajtáslánccal szerelt alvázakat készítettek, amire különféle műhelyekben készültek a felépítmények. A századfordulót követően idehaza is fejlődésnek indult ez az iparág, a pesti bérházak udvarán sorra alakultak pár fős karosszériagyártó cégek, akik a márkás alvázakra (Mercedes, FIAT, Adler, stb.) készítettek személyautókhoz, kistehergépjárművekhez valamint autóbuszokhoz felépítményeket.

Adler alvázas Uhri felépítményes kisteherautók átadása a Műegyetem előtt<br/>(fotó: a szerző gyűjteménye)

A cégek nagy része az önhordó konstrukció térnyerésével lassan eltűnt a hazai piacról, csak néhányan, például az Uhry Imre által alapított cég – amelyből később az Ikarus alakult meg – élte túl a háborút.

Kapcsolódó hírek