NFC-vel is lehet „lyukasztani” felszállás után

iho   ·   2023.08.04. 12:00
00_nfc_jegy

Újabb digitális fejlesztés jön a BKK-nál: hamarosan többféleképpen is érvényesíthetők lesznek a digitális jegyek a BudapestGO alkalmazással.

A BKK július végén kezdte kihelyezni a járművekre és a metróbejáratokhoz azokat az új kódmatricákat, amelyek már NFC-technikával is beolvashatók. A társaság csak akkor fogja aktiválni ezt a funkciót a BudapestGO-ban, ha már kellő számú járműre kikerült az új matrica. Ez augusztus közepén várható, vagyis addig az új matricák NFC-s funkciója nem fog működni. Emellett továbbra is megmarad a már jól ismert érvényesítési lehetőség: a kihelyezett kódok az okostelefonok kamerájával is beolvashatók maradnak. A BKK ügyfelei a jövőben maguk dönthetik el, hogy számukra melyik a kényelmesebb jegyérvényesítési mód.

Újfajta megoldással gyorsítja a jegyérvényesítést a BKK. Akik digitális közlekedési jegyeket használnak és telefonjuk NFC-képes, azok számára a fejlesztésnek köszönhetően négy lépéssel kevesebb és mintegy tíz másodperccel rövidebb lesz egy-egy jegyérvényesítés, amikor felszállnak a BKK járataira – ha az újfajta érvényesítési módot választják.

Az ehhez szükséges új kódmatricák már elkészültek, azokat a következő hetekben fogják kihelyezni a BKK járataira: első lépésben – a tervek szerint augusztus közepéig – a felszíni járatok többségén, majd később – várhatóan szeptemberben – pedig a metróvonalakon. Hamarosan tehát szinte a teljes fővárosi járműflottán megjelenik ez a lehetőség, azaz több, mint 2500 járművön és az összes metróbejáratnál használhatók lesznek a jegyérvényesítést segítő matricák a rendszer aktiválása után.

A gyorsabb beolvasást elősegítő matricán egy kör alakú logó látható, amelynek közepén az „NFC” felirat olvasható. Ehhez az ábrához kell odatartani a telefont jegyérvényesítéskor.

Az új matricák a megszokott QR-kódot is tartalmazzák, így aki szeretné, az majd a jól ismert, kamerás beolvasással is elvégezheti az érvényesítést.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek