Nincs tovább: megszűnik a JHMD, Csehország legismertebb keskeny nyomtávú vasútja

Korcsmáros Gábor   ·   2023.01.31. 18:00
JHMD

A cseh vasúti közlekedési hatóság visszavonta az üzemeltetési engedélyét.

Valószínűleg megszűnik a Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). A cseh vasúti közlekedési hatóság (Drážní úřad) ugyanis a vasúttársaság fizetésképtelensége miatt bevonta a személyszállítási szolgáltatásra vonatkozó működési engedélyét. Példátlan esetről van szó, eddig még nem indítottak ilyen eljárást Csehországban egyetlen személyszállító vasúttársasággal szemben sem. A JHMD 2022. szeptember eleje óta fizetésképtelen, október óta pedig csődeljárás alatt áll. Október 3-a óta nem is nyújtott vasúti szolgáltatásokat, mivel lejárt az ötéves, vasútüzemeltetői biztonsági tanúsítványa.

Az engedély megvonására irányuló eljárás 2021 októberében kezdődött. A vállalat akkor folyamodott a később megkapott csődvédelemért a hitelezőkkel szemben. A vasúttársaság számos cégnek, társvállalatnak, beszállítónak tartozott, adófizetési elmaradásai is voltak, sőt a társadalom-, illetve egészségbiztosítási járulékait sem volt képes fizetni

A Jindřichohradecké místní dráhy az első magántulajdonban lévő vasúttársaságként, 1995-ben jött létre. A 760 miliméteres nyomközű kisvasút a dél-csehországi Jindřichův Hradec, Nová Bystřice és Obrataň között indította vonatait. Előbb csak a nyári szezonban, különvonatokat, majd az 1998-as privatizálást követően már rendszeresen, menetrend szerint jártak vonatok. A vasútvonal azonban mindig is veszteséges volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek