Nincsen jövője a Voith-Futurának

iho/vasút   ·   2018.02.22. 18:45
voith_futura_prototipus_kiel_kislid

Amikor az 1989-ben Kielben épített DE 12-es sorozatú HGK-mozdonyt 2009-ben a Voith megvette és kieli gyártóművébe vitte, úgy tűnt, mintha a 2005-ben egy tűzkár miatt Brühl-Vochemben leállított egykori MaK DE 1024-esnek második élete kezdődne.

A Deutsche Bahnnál 240-es sorozaton futó mozdonyból három prototípus készült a Mak, a Krupp és az ABB együttműködésében. A három mozdonyt a Deutsche Bahn bérelte elkészültük után két évig, de mivel az előrehaladó vonalvillamosítások miatt igazán nem volt szükség egy ilyen teljesítményű dízelmozdonyra, azok visszakerültek a gyártóhoz, majd különböző utakon a HGK (Häfen- und Güterverkehr Köln) magánvasút-társaságnál kötöttek ki, DE 11-13 sorozatszámmal. A 11-es és 12-es mozdony vezetőállásán tűz ütött ki, ezután a járműveket leállították, így már csak a DE 13-as van üzemben.

A DE 1024 fénykorában, IC előtt, Niebüllben (forrás: railroadpictures.de)

Az Európai Unió által finanszírozott CREAM-projekt keretében az egykori DE 12-es mozdonynak a Dual-Power-koncepció alapján a Voith kieli gyárában elkezdték az átépítését vegyes villamos- és dízelüzemre, majd a 2010-es Innotranson ki is állították. A CREAM a Customer-driven Rail-freightből képzett betűszó és egy olyan projektkísérletet jelöl, melynek keretében az Északi-tenger és a Boszporusz között helyeznék a vasúti teherforgalmat vontatójármű-oldalról új alapokra.

Az átépítés azután a részegységek szállítási nehézségei miatt nem valósulhatott meg a tervezett határidőre, ezért azzal leálltak. A projekt részletesebb magyarázata és a záródokumentum mindenesetre megtalálható az interneten, de a mozdony újjáélesztése nem sikerült. A Futura-koncepciónak alapját képező Last-Mile-rendszer azóta a mozdonyépítésben sztenderddé vált, a korai előfutár pedig most a változatosság kedvéért a kieli kikötőben fog rozsdásodni.

Áramszedővel, befejezetlenül...(forrás: eisenbahn-nord.de)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek